петък, май 3, 2024

Бедствие във Видин! Безработицата задушава града

Date:

Сподели новината.

13% е равнището на безработицата през март на територията на областите Монтана, Видин и Враца. Спрямо февруари се отчита увеличение от 0.4 пункта, а на годишна база – с 0.6 процентни пукта. Съществено влияние върху динамиката на безработицата оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана.Общият брой на безработните в единайсетте бюра по труда в трите области е 22 419, като спрямо февруари регистрираните са с 677 повече. Увеличение с 972 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през март са се регистрирали 2 109 безработни лица, като 1 309 от тях – в периода след въвеждане на извънредното положение. Новорегистрираните лица, които са отпаднали от заетост през месеца, са 788, като 50.4% от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Най-голям дял заемат освободени от сектор търговия, следвани от преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство.

Постъпилите на работа безработни през март са 955. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 372 лица.

Търсят се лекари и медицински сестри, касиери и продавачи в хранителни магазини, както и работници по събиране и обработка на отпадъци. За едно свободно работно място на територията на трите области през месец март средно са се съревновавали по 9 безработни лица.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...