сряда, май 8, 2024

Завод за чугун в Ловеч вдига заплатите на работниците

Date:

Сподели новината.

Ловешкият завод за леене на чугун “Осъм” е подменил основни съоръжения с нови по проект за 4.1 млн. лв. Половината от инвестицията е финансирана по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, като основната част от нея е използвана за купуване на нова индукционна пещ със значително по-голям капацитет и по-малки енергийни разходи от предишната. Тъй като промените са съществени, компанията в момента е в процес на получаване на ново комплексно разрешително, уточни за “Капитал” Росана Дачева, член на борда на дружеството.

Ново оборудване

Проектът се изпълнява в продължение на две години и приключи в края на 2019 г. Най-същественото нововъведение е замяната на съоръженията за топене и разливане на метал с нова индукционна пещ с автоматично разливно устройство на стойност 3.3 млн. лв. Предишните инсталации са били много енергоемки и тъй като топенето е било бавно, не са позволявали спиране на работата, което ги е правело неефективни. Новата пещ е с близо 4 пъти по-голяма производителност, а заради по-енергоефективната й работа компанията очаква да спестява по 1.2 млн. лв. разходи за ток и газ годишно.

Близо 800 хил. лв. пък е стойността на новата машина за почистване на отливки с цифрово-програмно управление. Тя също е почти два пъти по-производителна и ползва по-малко енергия. Освен това тя позволява да се използва отпадък от други производства и от него да се правят изделия. Компанията е изградила също система, която използва топлина от производството за подгряване на вода за битови нужди, и е въвела система за енергиен мениджмънт по стандарта ISO 50001.

Компанията

Ловешкият завод беше приватизиран през 1997 г. и стана част от “Група Технология на металите – Ангел Балевски холдинг”, която в момента държи 94.4% от акциите. Краен собственик е Красимир Дачев, който контролира и свищовския завод “Свилоза”. Към същата група има още две работещи леярни – “Алуком” за алуминиеви отливки в Плевен и врачанската “Центромет” за центробежно леене на продукти от чугун и стомана за различни индустрии. Двете предприятия също са подменили част от оборудването си с проекти по европейската програма. Общите инвестиции на трите дружества са 12 млн. лв., от които 7 млн. лв. са собствени средства.

В “Осъм” работят около 220 души. През 2018 г. приходите от продажби на компанията намаляха с 30% до 13.5 млн. лв., печалбата също спадна до 92 хил. лв. Сред големите клиенти е Deutsche Bahn, с която компанията има тригодишен договор за доставка на детайли за железопътната инфраструктура на Германия. През тази година предстои индексация на заплатите на работещите в дружеството.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...