петък, май 3, 2024

Фирма от Стара Загора пробива в металургията, дава заплати по 2000 лева

Date:

Сподели новината.

За втора поредна година през 2018 г. водещите 20 компании в сектора на металообработването ускоряват ръста си. След като през 2017 г. общите им приходи се увеличиха с близо 55%, година по-късно те нарастват с 88.3% и достигат 247 млн. лв. Нещо повече – най-динамичните предприятия подобряват повече от два пъти резултатите си, а лидерът “Скай монт” почти ги учетворява. Всички компании с изключение на една са на печалба, а повечето увеличават и персонала си.

Основният двигател през 2018 г. се оказват мащабните проекти, изпълнявани от някои големи компании в България, които са донесли допълнителни поръчки и приходи на предприятията от “Гепард”. Продължаването на част от тези проекти дава основание за добри очаквания и през 2019 г. и макар че фирмите едва ли ще успеят отново да отбележат трицифрен ръст, прогнозите им все пак като цяло са положителни.

Приключването на изграждането на нов минно-преработвателен комплекс край Крумовград от канадската Dundee Precious Metals (DPM) през 2018 г. е причина за силния ръст на оборота както на лидера “Скай монт”, така и на “В Х В” от село Крумово (Пловдивско). Двете компании са били ангажирани в изработката на металните конструкции и строителството на обогатителната фабрика. Скокът на оборотите им ясно показва значението на проекти като този на “Дънди прешъс металс Крумовград”, в който като подизпълнители и доставчици са участвали общо над 140 български и чуждестранни фирми.

Хасковската компания “Скай монт” произвежда и монтира нестандартно индустриално оборудване и конструкции и от години работи с другото местно дружество на DPM – “Дънди прешъс металс Челопеч”, което оперира златната мина в Средногорието. Макар че голяма част от продукцията й е за чужбина, където доставя оборудване основно за петролни и газови компании, ръстът на приходите й през 2018 г. идва главно от българската поръчка.

Челната десетка се допълва от класираната на девето място “Амтек”. Компанията е регистрирана в Стара Загора, но базата й се намира в Мъглиж. Производството включва механично обработени компоненти за индустрията. Компанията работи почти изцяло за чужбина, като изнася в Германия, Италия, Швейцария, Англия и други европейски държави. От октомври 2018 г. компанията има двама собственици – Тодор Атанасов (76%) и Мартин Георгиев (24%), след като Атанасов изкупува дяловете на другите двама съдружници. По думите на Георгиев, който е и управител на дружеството, ръстът идва от това, че компанията произвежда качествено и е търсена от клиентите, въпреки че в период на свиващо се търсене, каквото се наблюдава от началото на 2019 г., други фирми губят поръчки. “Ако предложиш добро качество и навременно изпълнение при правилна цена, поръчките се пренасочват”, каза той. “Тази година също бележим ръст спрямо миналата”, добави Георгиев. Самата компания предлага атрактивни заплати, като средното ниво е около 2000 лева брутно.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...