четвъртък, май 2, 2024

Бургас изгуби голям приятел!

Date:

Сподели новината.

Има хора, които идват на този свят, но никога не го напускат, защото продължават да живеят в сърцата и спомените на много поколения. Актрисата Стоянка Мутафова е именно такъв човек.

Тя ни напусна навръх Никулден на 97-годишна възраст. Родена през 1922 година, до последно продължи да играе на театралната сцена и да радва публиката.

За Бургас тя казваше: “Всичките ми спомени са много хубави. Този град много го обичам и в Бургас се чувствам много добре, чувствам се като у дома.”

Кметът Димитър Николов изрази своите съболезнования към семейството и близките на актрисата. “Отиде си един прекрасен и мил човек, който изключително много обичаше всички. Тя до последно остана вярна на своята голяма любов – театралната сцена, и радваше публиката. Стоянка Мутафова бе голям приятел на Бургас, емблематична личност за българската култура и нейният образ ще живее винаги сред нас.”

Стоянка Мутафова е носител на отличието “Ключа от кулата” на Община Бургас. То ѝ бе връчено тази година при представянето на биографичната книга за живота на актрисата “Добър вечер, столетие мое”. Неин автор е дъщерята на Мутафова – Мария Грубешлиева.

Великата актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет “Климент Охридски”, Държавната театрална школа към Народния театър “Иван Вазов” в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър “Адриана Будевска” в Бургас.

Стоянка Мутафова е играла в над 90 театрални постановки. Популярна ес ролите си във филмови и телевизионни продукции като “Големанов”, “Вражалец”, “Милионерът”, “Новогодишна шега”, “Топло”, “Любимец 13”, “Кит” и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Поклон пред паметта ѝ!

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....