вторник, април 30, 2024

Масови съкращения в голям завод в Димитровград

Date:

Сподели новината.

Димитровградският торов завод “Неохим” е намалил загубата си близо наполовина за първите девет месеца на тази година спрямо същия период на 2018 г. Приходите на компанията значително са нараснали, но разходите също са се увеличили в резултат на поскъпването на природния газ, показва отчетът на публичното дружество. Заради по-високите цени на суровината и опасността от съкращения миналия месец работниците излязоха на протест. От отчета сега става ясно, че от началото на годината броят на заетите е намалял с 200 души.

Продажбите на “Неохим” за първите девет месеца на годината надвишават 200 млн. лв., като се увеличават с 42% спрямо същия период на 2018 г. (виж таблицата). Компанията продава по-голямата част от продукцията си в чужбина (132 млн. лв.), където е отчетен и основният ръст, докато повишението на местния пазар е минимално.

В същото време с почти същия процент нарастват и разходите за суровини и материали, които достигат близо 143 млн. лв. Макар че в доклада на ръководството не се посочва причината за това, най-вероятно ръстът и на приходите, и на разходите се дължи на поскъпването на природния газ, който е основна суровина, и съответно по-високите цени на продукцията. От “Неохим” неколкократно предупреждаваха през тази година, че компанията изпитва проблеми заради “изключително високата цена на газа”. По тази причина беше отложено и подновяването на производството след спирането за планов ремонт през лятото. Към края на септември дружеството остава на загуба, но успява да свие негативния резултат почти наполовина.

Свиване на персонала

тивните си

Единственото перо, по което компанията е намалила оперативните си разходи, са заплатите и осигуровките, показва още отчетът. Спрямо същия период на миналата година разходите за персонал са се понижили с около 700 хил. лв. По данни на компанията към 30 септември общият персонал е бил 717 души, което е с около 200 души по-малко, отколкото в началото на годината. Справка в АПИС пък показва, че преди година в дружеството осигурени са били над 1000 работници и служители.

В края на октомври работници от “Неохим” протестираха заради очаквано намаляване на персонала, макар че от агенцията по заетостта тогава казаха, че не са уведомявани за предстоящи масови съкращения. Притесненията на работниците дойдоха заради отложеното подновяване на производството след летните ремонти, което трябваше да стане още през септември.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...