четвъртък, май 2, 2024

Слави Томов представя Жил Дельоз и Феликс Гатари в Дома на писателя

Date:

Сподели новината.

На 7 декември, събота, от 17.00 ч. в Дом на писателя на ул “Вола”, Слави Томов ще представи творчеството на Жил Дельоз и Феликс Гатари, по-специално техните знакови общи произведения “Анти Едип” и “1000 плоскости”.

Жил Дельоз е френски философ постмодернист от втората половина на 20 век. От началото на 60-те години на 20 век до своята смърт той публикува много влиятелни трудове върху философията, литературата, киното, изящното изкуство. Най-популярните му книги са двата тома на Капитализъм и шизофрения: “Анти Едип” (1972) и “Хиляда плоскости” (1980), и двете писани в съавторство с Феликс Гатари.

Пиер-Феликс Гатари (30 април 1930 – 29 август 1992) е френски активист, институционален психотерапевт и философ, основател на шизоанализата и екософията. Той е известен най-вече със своето интелектуално сътрудничество с Жил Дельоз.

Музика и геология, психоанализа и спомени на магьосници, политика и “глутница вълци” (с референция към легендарния Фройдов случай Човекът вълк), лингвистика и номади, ризомни коренища и теории на множествата… – не би трябвало да си вярвате, че се “занимавате” с литература и/или хуманитаристика
днес, ако не сте минали през тази книга, в чиито лабиринти могат да ви поразят озаренията на свръхрисковото обезпокояване.

Освен всичко друго, българкото издание на книгата е уникално и с това, че няма да намерите два екземпляра с еднакво изглеждащи корици – издателят се е погрижил, в духа на съдържанието на произведението, всеки читател да получи книга с уникална корица и ръчни печати (които може да постави и сам). Идеята за това е на преводача Антоанета Колева, а реализацията е бладарение на вдъхновеното съпричастие на художничката Яна Левиева.

Ето какво казват в самото начало авторите на книгата, Дельоз и Гатари:

“Тази книга е продължението и краят на Капитализъм и шизофрения, чийто първи том бе Анти Едип. Тя е съставена не от глави, а от ‘плоскости’. По-нататък се опитваме да обясним защо (както и защо текстовете са датирани). До някаква степен тези плоскости могат да бъдат четени отделно една от друга, с изключение на заключението, което би трябвало да бъде четено накрая.”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....