петък, май 3, 2024

Завод край Чирпан прави чудеса

Date:

Сподели новината.

Производителят на “Лютеница Първомай” – фирма “Булконс Първомай”, откри официално нова производствена линия, в която са вложени 5 млн. лв. Половината от сумата е субсидия по Програмата за развитие на селските райони.

Инвестицията

“Инвестицията е за нови машини, съоръжения, сграден фонд. Тя осигурява на компанията двойно по-голям капацитет за преработка на суровина, или 8000 тона на сезон”, коментира за “Капитал” Георги Банялиев, управител на компанията.

Освен това са закупени и машини за производство на лютеница “Първомай” в малки кутийки за бързо хранене. Новите алуминиеви опаковки от 70 и 125 грама се предлагат в търговската мрежа, като целта е да излязат от супермаркетите и да се продават навсякъде, където лютеницата може да се консумира веднага – например в заведения за бързо хранене.

Това е трета поредна инвестиция за предприятието с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони, уточни Георги Банялиев. Първата е през 2011 г. – субсидията е 201 хил. лв., а участието на предприятието – 260 хил. лв. Средствата са предназначени за закупуване на машини и съоръжения. Втората е през 2013 г. – тогава безвъзмездното финансиране от програмата е за 1.743 млн. лв., което е 52% от инвестираната сума. Резултатът е реконструкция на цех, закупуване на машини, въвеждане на ERP система.

Технологията

“Булконс Първомай” произвежда около 15 вида зеленчукови консерви – лютеница, доматени сосове, печени белени чушки, апетитка, пиперкова разядка и др. Около 30% от продукцията е за експорт, основните задгранични пазари са Канада, Великобритания, САЩ, Турция, страните от Западна Европа. За чуждестранните клиенти фирмата разработва специални рецептури и продава както под собствена, така и под тяхна марка.

От дружеството подчертават, че лютеницата “Първомай” е без консерванти, оцветители, стабилизатори, ГМО и се произвежда от български суровини – домати, чушки, патладжан, лук. За целта “Булконс Първомай” работи с партньори – земеделски стопани, на които плаща авансово.

Суровините за производството на лютеницата минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв.м. Технологията позволява съхранение в специални съдове на доматените и пиперковите пюрета като единични концентрати, които после се изваряват бавно при непрекъснато разбъркване до достигане на желаната гъстота. Добавят се пресни подправки, следва дозиране, стерилизиране, опаковане и доставяне до търговската мрежа, посочват от компанията.

Технологичният процес е обратен на този, който прилагат някои други производители в бранша – те използват концентрирано вносно доматено пюре, което после се разрежда, за да се достигне желаната гъстота, обясняват от фирмата.

Компанията

Консервното предприятие в Първомай съществува от 1940 г. – тогава то се нарича Акционерна фабрика “Витекс”. През 1947 г. е национализирано и преименувано на Консервен комбинат “Партизанин”. След 1989 г. е приватизирано и продължава да се нарича “Партизанин”, но от 1991 до 2002 г. носи името “Булконс”, а от 2003 – “Булконс Първомай” АД.

Според Търговския регистър съдружници в “Булконс Първомай” са Веселин Петков Димитров, Стефан Христов Фачев, “Липекс-НС” (с едноличен собственик Веселин Василев Славов).

За 2018 г. компанията отчита 4.991 млн. лв. общи приходи (през 2017 г. те са 6 млн. лв.). “Спадът е резултат от направените инвестиции. За 2019 г. очакваме почти двоен ръст на приходите в сравнение с миналата година. Следващата ни цел е производство на замразени зеленчуци и на консерви в асептични опаковки” , коментира за “Капитал” Георги Банялиев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...