събота, май 4, 2024

Нарязаха метал за 700 милиона в Лукойл-Нефтохим

Date:

Сподели новината.

Спрените производства в бившия НХК се оказаха златна мина за руската компания „Лукойл”, която от 16 години е собственик на завода…..

Спрените производства в бившия НХК се оказаха златна мина за руската компания „Лукойл”, която от 16 години е собственик на завода. Заради „целесъобразност”  само за 6 години бяха нарязани стотици хиляди тонове метал от бившите производствени цехове, складови площи, логистични центрове и други площи. Печалбите се изчисляват на 700 милиона лева. Всъщност точните обекти за нарязване се виждат ясно  и от страницата на фирма „Ростер”, която е главен изпълнител на поръчката по тази дейност.

„Лукойл Нефтохим Бургас” – гр. Бургас
Възложител: ЕТ "Булмет – Вахрам Тунузлян" гр. София
Демонтаж на спряно от редовна експлоатация оборудване. Разрушаване на сгради и стоманобетонни съоръжения, намиращи се на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

  • Инсталация "Нормални парафини”;
  • Инсталация "Олеумна очистка”;
  • Инсталация "ИСКО-2”;
  • Инсталация "АД-2”;
  • Инсталация "Етилен 250”;
  • Инсталация "Полистирол”;
  • Инсталация "Ксилоли";
  • Инсталация "Феноли";
  • Демонтаж на тръбопроводи МЦК;
  • Инсталация "ИСКО”;
  • Инсталация "СКА"

„Нефтохим” беше приватизиран през 1999 година срещу 100 милиона долара. Тогава купувачът Лукойл се задължи пет години да не прави преструктуриране и съкращения. След като този срок изтиче обаче, започна спиране на произвосдства, масови уволневия на ръботещи и в крайна сметка с днешна дата работи единствено рафинерията. От общо 14 хиляди души, които бяха заети с производството и логистиката, сега са заети около 3500-4000. В същото време само нарязаните метални наличности собствениците спечелиха огромни суми пари. Заводът е и монополист на пазара на горива в България, което му гарантира солидни печалби. Според екперти само това лято от разликата межу световните цени на петрола  и вътрешните непроменени котировки на горивата, печалбата за три месеца е над 100 милиона долара. В последните две години в „Лукойл-Нефтохим” беше въведена в експлоатация е мощността хидрокрекинг на гудрон. Тя струваше над 1,5 милиарда евро, което е най-голяма частна инвестиция в страната след 1990 година. По този начин обаче ще могат да се преработват до бензин и най-тежките остатъчни фракции от предварителния крекинг на петрол.

автор: Найден Петров

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....