понеделник, май 6, 2024

Инспектори от Стара Загора съсякоха ритуално Ковачки

Date:

Сподели новината.

Заради нерегламентирано горене на слама регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора е издала акт за спиране на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ “Брикел”. Нарушението е установено още на 3 септември, след като прокуратурата разпореди да се проверят всички свързани с Христо Ковачки централи за изгаряне на отпадъци, но решението за спиране на “Брикел” е от днес – 9 септември. Каква е причината за едноседмичното забавяне не се съобщава.

След проверки на място миналата седмица беше спряна и “Топлофикация – Перник”, която също е на Христо Ковачки. Инспекции имаше още в ТЕЦ “Бобов дол” и “Топлофикация – Сливен”.

Иначе в “Брикел” екоинспекторите са установили наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама на площадка до централата. Казва се, че наложената принудителна административна мярка е заради невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство – в случая няма очистваща система за изгорелите газове при използването на такова гориво.

Интересно е, че срокът, за който е затворен ТЕЦ “Брикел”, е “до преустановяване на извършване на нарушението”. Това на практика означава до премахване на сламата от площадката, което може да е факт още след ден. Освен това има вероятност принудителното спиране да се използва и за ремонти дейности в централата, така че реално няма да се наруши съществено работният ѝ процес. “Капитал” потърси за коментар директорът на ТЕЦ “Брикел” – Янилин Павлов, но той не вдигаше телефона си.

През юли РИОСВ Стара Загора наложи глоба на “Брикел” заради силно запрашаване на въздуха в Гълъбово. Тогава проверката бе инициирана след публикувани снимки в социалните мрежи, които показаха огромен облак от прах в района на централата. Оказа се, че причини за замърсяването са слабо оросяване на сгуроотвала на централата и силният вятър.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...