неделя, май 5, 2024

Три небостъргача ще се издигат в София

Date:

Сподели новината.

Три небостъргача с по 40-50 етажа ще се издигнат в София до няколко години, казва в интервю за в. “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Сградите ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, близо до “Пирогов” и до мол “Парадайз”.

Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат на 28 октомври от експертния съвет по устройство на територията.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс” (инвеститорът в “Капитал Форт, бел. ред.”). Според плановете небостъргачът Sky Fort ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Комплекс с лагуна по средата, носещ името “Град в града”, планира да изгради турската компания “Гаранти коза” върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до “Пирогов”. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”.

Третият небостъргач – 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Тодор Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част, пише в. “24 часа”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...