четвъртък, април 25, 2024

Три небостъргача ще се издигат в София

Date:

Сподели новината.

Три небостъргача с по 40-50 етажа ще се издигнат в София до няколко години, казва в интервю за в. “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Сградите ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, близо до “Пирогов” и до мол “Парадайз”.

Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат на 28 октомври от експертния съвет по устройство на територията.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс” (инвеститорът в “Капитал Форт, бел. ред.”). Според плановете небостъргачът Sky Fort ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Комплекс с лагуна по средата, носещ името “Град в града”, планира да изгради турската компания “Гаранти коза” върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до “Пирогов”. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”.

Третият небостъргач – 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Тодор Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част, пише в. “24 часа”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...