събота, май 18, 2024

Тол-таксите отпадат, засега

Date:

Сподели новината.

Нов регламент за пътните такси предвижда отмяна на тол таксата като начин на плащане за преминаване по пътищата. Така остава само действащата в момента такса – винетката. Това става ясно от проект на постановление за отмяна на сега действащата наредба за пътните такси и приемането на изцяло нова наредба. Тя е публикувана за обществено обсъждане със срок до 31 октомври.

Според мотивите на регионалното министерство и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) нормативите трябва да се съобразят с промените в законите от 2008 г. насам. Старата наредба предвиждаше тол такси с бариери във варианта от 2008 г., когато се обмисляше концесия на магистрала “Тракия”, а това отдавна не е актуално, обясниха от АПИ. С последните промени в закона за пътищата се налага хармонизиране на подзаконовата нормативна уредба.

Както е известно, държавата обяви поръчка за електронна система за събиране на пътни такси, която предвижда леките автомобили да плащат електронни винетки, а тежкотоварните – тол такси. В момента обаче процедурата по избор на изпълнител на системата е обжалвана и се чака произнасяне на КЗК, напомниха от агенцията. Едва след като е ясно в детайли каква ще е тол системата, ще се уреди нормативно плащането за изминато разстояние.

Затова засега в наредбата остава само винетката – тя ще е пак седмична, месечна и годишна. Годишната ще важи както и досега – до 31 януари на следващата година. Глобите също остават без промяна. Ако шофьор на лека кола е без стикер, санкцията е 300 лева. В проектонаредбата остава и възможността правителството да избере концесионер, който да оперира електронната система.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...