неделя, май 5, 2024

Тол-таксите отпадат, засега

Date:

Сподели новината.

Нов регламент за пътните такси предвижда отмяна на тол таксата като начин на плащане за преминаване по пътищата. Така остава само действащата в момента такса – винетката. Това става ясно от проект на постановление за отмяна на сега действащата наредба за пътните такси и приемането на изцяло нова наредба. Тя е публикувана за обществено обсъждане със срок до 31 октомври.

Според мотивите на регионалното министерство и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) нормативите трябва да се съобразят с промените в законите от 2008 г. насам. Старата наредба предвиждаше тол такси с бариери във варианта от 2008 г., когато се обмисляше концесия на магистрала “Тракия”, а това отдавна не е актуално, обясниха от АПИ. С последните промени в закона за пътищата се налага хармонизиране на подзаконовата нормативна уредба.

Както е известно, държавата обяви поръчка за електронна система за събиране на пътни такси, която предвижда леките автомобили да плащат електронни винетки, а тежкотоварните – тол такси. В момента обаче процедурата по избор на изпълнител на системата е обжалвана и се чака произнасяне на КЗК, напомниха от агенцията. Едва след като е ясно в детайли каква ще е тол системата, ще се уреди нормативно плащането за изминато разстояние.

Затова засега в наредбата остава само винетката – тя ще е пак седмична, месечна и годишна. Годишната ще важи както и досега – до 31 януари на следващата година. Глобите също остават без промяна. Ако шофьор на лека кола е без стикер, санкцията е 300 лева. В проектонаредбата остава и възможността правителството да избере концесионер, който да оперира електронната система.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...