понеделник, май 20, 2024

Арена Бургас става собственост на фирма

Date:

Сподели новината.

Правителството възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с община Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот, определен за строителството на многофункционалната спорта зала „Арена Бургас”. След придобиването му, статутът на имота ще бъде променен в частна държавна собственост и той ще бъде апортиран в капитала на „Академика 2011“ ЕАД.

Теренът се намира в ж.к. „Изгрев“ и на него се строи бъдещото спортно съоръжение в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД. Дружеството разполага с 35 млн. лв. за финансирането на проекта. „Арена Бургас“ е планирана като модерно многофункционално съоръжение, предоставящо възможност за провеждане на международни, национални и местни спортни и културни събития. Управлението на залата ще се извършва от „Академика 2011“ ЕАД, чиято дейност е насочена изключително към стопанисване и управление на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. Правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на младежта и спорта.

Така на практика се открива възможността за безпроблемно изграждане на залата. Припомняме, че Бургас е един от вариантите през 2018 год. тук да се проведе Световното по волейбол. При наличие на зала следващата цел е Европейското по лека атлетика през 2020/21 год. Според специалистите това е добра новина за Бургас. “Това, че теренът се дава на Академика с нищо няма да промени ситуацията. Така парите за залата ще тръгнат и Бургас ще има спортна зала. Нищо фатално няма в това, че собствеността няма да е на Бургас. Само за ежедневна поддръжка на арената ще са необходими 100 хил. лв., което няма как да се осигури от местния бюджет”, такъв е техният коментар.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...