четвъртък, май 9, 2024

Арена Бургас става собственост на фирма

Date:

Сподели новината.

Правителството възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с община Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот, определен за строителството на многофункционалната спорта зала „Арена Бургас”. След придобиването му, статутът на имота ще бъде променен в частна държавна собственост и той ще бъде апортиран в капитала на „Академика 2011“ ЕАД.

Теренът се намира в ж.к. „Изгрев“ и на него се строи бъдещото спортно съоръжение в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД. Дружеството разполага с 35 млн. лв. за финансирането на проекта. „Арена Бургас“ е планирана като модерно многофункционално съоръжение, предоставящо възможност за провеждане на международни, национални и местни спортни и културни събития. Управлението на залата ще се извършва от „Академика 2011“ ЕАД, чиято дейност е насочена изключително към стопанисване и управление на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. Правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на младежта и спорта.

Така на практика се открива възможността за безпроблемно изграждане на залата. Припомняме, че Бургас е един от вариантите през 2018 год. тук да се проведе Световното по волейбол. При наличие на зала следващата цел е Европейското по лека атлетика през 2020/21 год. Според специалистите това е добра новина за Бургас. “Това, че теренът се дава на Академика с нищо няма да промени ситуацията. Така парите за залата ще тръгнат и Бургас ще има спортна зала. Нищо фатално няма в това, че собствеността няма да е на Бургас. Само за ежедневна поддръжка на арената ще са необходими 100 хил. лв., което няма как да се осигури от местния бюджет”, такъв е техният коментар.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...