петък, май 3, 2024

Бургас отново е първенец! Изпревари другите градове

Date:

Сподели новината.

 

Магическа, мащабна и завладяваща. Това е внушението, което предизвиква гробницата на египетския фараон Тутанкамон, смятана за едно от най-впечатляващите открития в световната история.

За първи път в България и Бургас всеки ще има възможността да се разходи сред съкровищата и саркофага с мумията на египетския владетел, като посети изложбата “Тутанкамон – една недовършена любовна история”. Тя отваря врати утре, 10 юли, от 16:00 часа в сградата на Държавна опера – Бургас, където ще остане до края на септември. В останалото време експозицията ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. По този начин морският град отново е първенец в нещо от сериозни мащаби.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като “детето цар”. Предметите са групирани в няколко тематични къта – “Преддверието” или “Стаята на могъществото и властта”, “Златният трон” – наричан още “Шедьовърът на стаята”, “Погребалната камера”, “Съкровищницата” и “Позлатеният олтар”.

Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни – едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Представените експонати са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас.

“Тутанкамон – една недовършена любовна история” е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Билети ще откриете на място.

Цени:

Редовен билет – 16 лв.;

Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 10 лв.;

Деца до 7 години, задължително с придружител – безплатен вход.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...