петък, май 3, 2024

Прекрасно! Започнаха възстановяването на знакова сграда в Бургас

Date:

Сподели новината.

Стартираха строителните дейности за възстановяване на знаковата сграда с адрес ул. “Лермонтов” 26. Те са част от изпълнението на програмата “Нов живот за старите фасади на Бургас”.

Общината, с одобрението и подкрепата на местния парламент, изготви със собствени сили архитектурните книжа за възстановяване автентичния облик на редица сгради по пешеходния маршрут “Алеко Богориди”. Целта е Бургас да стане още по-привлекателен и посещаван. Едновременно с това се мисли за сигурността на пешеходците, тъй като много от тези великолепни, но стари частни сгради (архитектурни паметници) се рушат и стават опасни. Общината активно посредничи между собствениците, които често са много на брой, а някои от тях живеят в чужбина, и Министерство на културата, за да се поздравим накрая с един удовлетворяващ всички резултат.

Следващите три сгради, които ще бъдат разкрасени по общинската програма, са с адреси “Богориди” № 6, 8 и 10. Това ще се случи след приключване на съгласувателните процедури с Министерство на културата.

Същевременно има организирани и самоинициативни собственици, които даже и не търсят цялостна подкрепа от Общината. Класически пример е сградата на ъгъла на “Богориди” и “Фотинов”. Нейните собственици завършииха сами обновяването на фасадата буквално преди няколко дни, а резултатът е чудесен

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...