понеделник, май 6, 2024

“Горубсо-Мадан” ще търси руда в нови площи

Date:

Сподели новината.

Добивното предприятие “Горубсо-Мадан” ще търси руди на още едно място в общината, където вече има работещи оловно-цинкови мини. Това стана ясно, след като правителството даде разрешение на компанията за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ “Бориева-изток”. Разрешението е със срок от три години, като за този период дружеството трябва да вложи най-малко 285 хил. лв.

“Горубсо-Мадан” е собственост на “Върба-Батанци”, в което равни дялове държат “Минстрой холдинг” на Николай Вълканов и “КЦМ 2000”. До началото на 2012 г. компанията беше собственост на някогашния купувач на “Кремиковци” Валентин Захариев, но накрая практически не работеше. “Горубсо-Мадан” е концесионер на две находища в района, а самата “Върба-Батанци” държи правата за добив върху едноименното находище, отново край Мадан. Добитата руда се преработва в Рудозем.

На заседанието си в сряда правителството реши също да удължи с пет години концесията за добив на руди от находище “Джурково” (Пловдивска област). Промяната е по искане на концесионера “Лъки инвест”, в който основен акционер с 48.8% отново е групата КЦМ. Дружеството експлоатира още едно находище в района на град Лъки, където освен олово и цинк се добива и сребро.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...