вторник, май 7, 2024

Заедно четем книгите на писателя и сценарист Александър Чобанов

Date:

Сподели новината.

Читалище “Изгрев 1909” и ИК “Хермес” представят Александър Чобанов – писател и сценарист, в седмото издание на инициативата “Заедно четем една книга”. Това ще се случи на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии  Б1, Б2, 11 и 12 ще получат от доброволци книжка с разказа “Калинката” на Александър Чобанов и посланието му: “Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето – превръща се в НЕОТМИНАЛО”.

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене.

От 16.00 часа в зала “П. Дубарова” на КЦ “Морско казино” ще започне  пресконференция по повод седмото издание на “Заедно четем една книга” в рамките на програмата “110 години народно читалище “Изгрев 1909”.

От 18.00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев – програмен директор на ИК “Хермес” и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ “Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева – Стоянова.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът “One city, one Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище “Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван от носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на “Ритуалът” Радко Пенев и Георги Бърдаров с “Аз още броя дните”.

Партньори в седмото издание са ИК “Хермес”, Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ “П. Владигеров”.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и “Бургасбус” ЕООД.

 

Лице за контакти: Кристина Атанасова – 0886798029

 

Александър Красимиров Чобанов е роден в град Смолян, 1979 година.

През 2008 година издава сборника с разкази “Колекция 18”, за който получава наградата “Южна пролет” за дебютант на 2008 година в категория проза. През 2016 получава наградата “Светлоструй” за сборника с разкази “Квантова градина”.

2011 г. – издава сборника с разкази “Летен следобед”;

2013 г. – излиза от печат първият му роман – “Хлапета” (ИК “Хермес”);

2015 г. – издава сборника с разкази “Квантова градина” (ИК “Хермес”);

2017 г. – издава втория си роман – “Неотминало” (ИК “Хермес”);

От 2010 година работи като част от сценарните екипи на сериалите – “Под прикритие”- сезон 2,  “Четвърта власт” – сезон 1 и сезон 2 ,”Дървото на живота” – сезон 2 , “Добрата Дора”, “Дяволското гърло”, “Румбата, аз и Роналдо” , “Слънчев бряг”. Също така участва като редактор на сценария на филма “Привличане” и като сценарист на пълнометражен филм “Животински бесове”.

През 2012 година се присъединява към екипа на Максим Ешкенази като сценарист към образователните концерти за деца и възрастни от Програмата “Фортисимо Фамилия”. От 2015 година е директор на “Фортисимо Фамилия”. През 2017 година е директор на “Фортисимо Фест” – “Музика под звездите”.

Завършва “Българска филология” в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград.

Магистър по Творческо писане – Софийски университет “Климент Охридски” и American and British studies НБУ. 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....