четвъртък, май 2, 2024

Бургаска детска градина с шампионско признание

Date:

Сподели новината.

Иновативната бургаска детска градина “Пинокио” бе отличена в категория зелена архитектура на престижния конкурс “Сграда на годината 2018”. Наградата бе връчена  на зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева на гала церемония в в Ѕоfіа Еvеnt Сеntеr.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В  нaциoнaлния ĸoнĸypc “Cгpaдa нa гoдинaтa 2018” са селектирани  60  пpoeĸтa, разпределени в 16 ĸaтeгopии, определени от aвтopитeтнo жypи, cъcтaвeнo oт 31 изявeни пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди. Heгoв пpeдceдaтeл e Дeницa Hиĸoлoвa, зaм.-миниcтъp нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo. Избopът нa eĸcпepтитe e пoдчинeн нa ocнoвнaтa миcия нa ĸoнĸypca зa ĸoмплeĸcнa oцeнĸa нa пocтижeниятa нa инвecтитopи, apxитeĸти, cтpoитeли и вcичĸи пpoфecиoнaлиcти, cвъpзaни c peaлизиpaнeтo нa cгpaдни пpoeĸти в paзлични ĸaтeгopии пpeз изтeĸлaтa гoдинa.

Haциoнaлният ĸoнĸypc “Cгpaдa нa гoдинaтa” cтapтиpa пpeз 2002 г и ce opгaнизиpa oт ГPAДЪT Meдиa Гpyп пoд пaтpoнaжa нa Mиниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo c пoдĸpeпaтa нa бpaншoвитe opгaнизaции в oблacтитe нa инвecтициитe, apxитeĸтypaтa и cтpoитeлcтвoтo.

 

ДГ “Пинокио” в к-с “Меден рудник” е иновативното детско заведение, изградено от Община Бургас със средства от Оперативна програма “Региони в растеж”.

Детското заведение е първото по рода си детско заведение в  Бургас, което се характеризира с висок клас на енергийна ефективност, с минимално потребление на енергия и много ниски разходи за отопление.

 

Сградата представлява детска градина от нов тип, като основната цел е създаването на обеми и вътрешни пространства, провокиращи развитието на различен вид пространствено мислене при децата и избягване на утвърдената унификация при изграждане на подобен вид сгради. Обемите на сградата са така разположени един спрямо друг, че в максимална степен осигуряват конфорт на обитаване.

Сграда  е за 3 градински групи с по 26 деца всяка и за една яслена група с 20 деца.

Функционално сградата съдържа: дневни и с пални помещения, кухненски блок със стеририлизатор, санитарни възли към всяка дневна зона, стопански помещения, миялно помещени, склад за отпадъци, разливочно, складове за спално бельо – мръсно и чисто, лекарски кабинет, други обслужващи помещения – охрана, касиер, библиотека, учебен кабинет, фикултурно-музикален салон, административни помещения.

Освен газова отоплителна инсталация е предвидена и модерна соларна инсталация, окомплектована с необходимата автоматика. Пред фасадите на сградата е разположена метална конструкция с дървени жалузи, които имат слънцезащитна и екологична функция.

Съвременното оборудване и обзавеждане на спалните помещения, занималните, физкултурно-музикалния салон и другите помещения за занимания по интереси предполага иновативна организация на преподаване и учене.

На двора има “музикални кутии”, сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за рисуване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси. За имота е изпълнена система за напояване на зелените площи и градинки. Водата за напояване идва от резервоар, в който се събира част от дъждовната вода.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...