четвъртък, май 2, 2024

Мрачните тайни, които крият софийските реки

Date:

Сподели новината.
 И двете софийски реки извират от Витоша. Перловската река – над Драгалевци, а Владайската – на около 300 м северозападно от Черни връх. Перловската лъкатуши из кварталите около бул. “България” и пресича Южния парк. Под булеварда в нея се влива Боянската и двете излизат на открито при бул. “Ев. и Хр. Георгиеви”, където Перловската става канал. Затова кореняците софиянци я наричат просто Канала и на него дори е кръстен Малък градски театър “Зад канала”. Течението на реката е коригирано, на места подземно. Под Обрадовския манастир Владайската се влива в Перловската на 500 метра преди устието на Перловската в р. Искър. Най-известният мост над Перловската е Орлов, а над Владайската – Лъвов.
 
Мътни тайни обаче крият водите на софийските реки. В ледените им талази зиме умират не един и двама несретници, не са малко и самоубийците, които не подбират студ ли е, или жега. Мнозина още се подсмихват и на случката с пияница, цопнал в канала и вдигнал накрак пожарната да го вади. Мъжът се запил нейде из кръчмите около Лъвов мост и на връщане за дома нуждата го напънала. Спуснал се той да се облекчи в коритото около кръстовището на булевардите “Княгиня Мария Луиза” и “Сливница”. Закъснял друмник чул виковете на младия мъж за помощ и слязъл да помогне. После завили сирените на полицията, спешната помощ и пожарната. Така подпийналият се озовал в Пирогов, без опасност за живота.
 
Да разиграват полицаи и лекари се удало и на тинейджъри, напили се до козирката с коктейл от бира, вино и мента. Освен това били и надрусани, когато организирали страхотно меле в подлеза на НДК. Поводът за скандала бил спор за момиче, който завършил с раняването на 15-годишния Борислав Беленски, цопнал в Перловската река. Той стенел от болка в крака и корема и бил единственият, който не е употребил тогава алкохол и опиати. След като за него положението в мелето станало драматично, търтил да се скатае в храстите край реката, но се подхлъзнал и паднал от 5 метра. В “Пирогов” лекарите открили рани в коремната област и опасност от вътрешен кръвоизлив. За щастие изходът бил благополучен.
 
Не такъв обаче е за 16-годишен скочил от мост над реката заради развода на родителите си. Майката разбрала за изчезването на сина си и веднага подала сигнал в полицията. На униформените разказала, че детето й често изпадало в депресивни състояния. Валентин говорел малко и спрял да се смее, след като родителите му се разделили. Още при подаването на сигнала за изчезването му майката съобщила в полицията, че от няколко месеца Валентин не е на себе си и може да посегне на живота си. Мъртвото му тяло намират на сутринта по сигнал на бдителен гражданин, зърнал го от прозорец на автобус. Тинейджърът бил ученик в Испанската гимназия в София и живеел с майка си – фармацевт, втория си баща – лекар, сестра си Албена и баба си Стефка в столичния квартал “Хиподрума”. Съседите описвали момчето като добро и спокойно, а семейството му – тихо, без препирни и кавги. Съучениците му пък казали, че бил съвсем нормален, не виждали следи от депресия, не взимал наркотици и бил приятелски настроен с всички.
 
Пак във водите на Перловската река минувачи забелязали изплувал труп на мъж. У него не били открити никакви документи за самоличност, но бил на видима възраст около 50 години. С 10 години по-стар от него пък бил удавеният клошар в канала на бул. “Евлоги Георгиев”. И при него по тялото нямало видими следи от насилие, освен охлузвания от течението по реката. На перилата на моста полицаите открили шлифер и яке, явно притежание на мъртвия. Едно от малкото вероятни предположения било, че несретникът е паднал лошо при опит да се изкъпе в реката. И жени намират “спасение” в Канала. Труп на жена на около 40 години изплувал в Перловската река в една петъчна вечер. Пешеходци видели тялото и веднага звъннали в полицията. Жената била с червена блуза, светлосини дънки и бели обувки. И отново у нея не намерили документи. Версиите са за злоупотреба с дрога и алкохол. Свидетели твърдят, че самоубийцата живеела под моста.
 
Преди време лелята на най-малката актриса у нас – 130 сантиметровата Живка Ганчева, била открита мъртва в Канала. 79-годишната старица лежала на каменния бряг. Оказало се, че тя често се разхождала там и дали й е прилошало, или някой й е “помогнал” да умре, криминалистите още нищят. Почти на същото място своя край намерила и поетесата с руско-еврейски корен Мария Вирхов – Авангардната авторка живеела в Ямбол, но след 
престижна международна награда се озовала в София. В литературните среди се говорело, че имала пререкания със своя хазаин полицай заради бохемските вечери, които устройвала. Но едва ли той е причина за смъртта й. Мария просто е решила да сложи край на живота си, може би за да се убеди истина ли е всичко онова мрачно, а и прекалено светло, за което е писала.
 
Длъжник вероятно праща Васко Драгиев на дъното. Това е най-вероятната причина според бащата на шахматиста, след откриването на трупа на сина му във Владайската река. Дотогава той го обявявал за изчезнал в полицията, дори разнасял снимки шахматиста из магазините и местата около градинката пред Народния театър, където синът често ходел. Бащата Михаил Драгиев продължава да не вярва на дознателя, че синът му се е самоубил,
защото не ставало ясно как се е самоудавйл, след като при откриването на трупа горната част на тялото му била над водата. На всичкото отгоре лицето му било напълно неразпознаваемо, а китките (върху едната длан имало татуировка на шахматни кон и пешка) липсвали. Михаил вади и друг коз – за него Васко бил убит, иначе би трябвало да се е съблякъл в центъра на София и да е пресякъл напълно необезпокояван и гол половината град, за да се самоудави в плитката вода под тунела на Сточна гара. Другата абсурдна хипотеза е да си е свалил дрехите на място, да е легнал 
във водата и да е умрял, а после някаква свръхсила да го е извадила наполовина навън. В крайна сметка от дрехите му няма и следа.
 
След като бащата отказва да прибере показаното му тяло, трупът е преместен от моргата на Съдебна медицина в камерите за дълбоко замразяване на ВМИ. Делото е изпратено поредното РПУ за доразследване. След време Михаил се сблъсква с нов абсурд – тялото от моргата е изчезнало незнайно къде. До момента, в който майката разбира, че трупът е погребан в “Бакърена фабрика”. Според непотвърдена версия някой си Юлиян Димитров е завлякъл Веско с 2500 л в. Той бил измамник и комарджия, който се правел на приятел на Веско. Той пък успял да си върне парите по съдебен път. Но след поредната вноска изчезнал. Оттук насетне родителите всяка вечер, разплитат всевъзможни версии – синът им е убит от наркомани, затриват го заради органи, жертва на трупна мафия. Тайната знае единствено Владайската река.
10/255Видяно 2006 пъти

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...