четвъртък, май 2, 2024

Добра новина: От 2019-та вдигат заплатите, вижте с колко

Date:

Сподели новината.
Над 60% от мениджърите в страната посочват, че в техните компании се очаква повишаване на заплатите през 2019 г. Прогнозите са разходите за един час работа да нараснат с 8,4%. Това показва анкетно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сред членовете й, съобщава “Труд”. 40% от мениджърите смятат, че ще разкрият нови работни места през 2019 г. Такъв е и делът на шефовете на фирми, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си.
Въпреки оптимистичните очаквания, година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат. Само 47% смятат, че ще увеличат печалбата си през следващата година.
От АИКБ изразяват безпокойство от високата инфлация за последните две тримесечия. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на инфлацията, България рискува до приемането в “чакалнята за еврото” (механизма ERM II) да не отговори на формалните изисквания за влизане в еврозоната по отношение на инфлацията, пише в препоръки на АИКБ към бюджета за 2019 г.
Недостигът на кадри е основният възпиращфактор, който пречи ръстът на БВП да е над 4%, посочват още от АИКБ. Преди дни в парламента приеха доклад за националната сигурност, според който до 2070 г. населението ще намалее до 4,9 млн. души.
Причините за това са намаляване на раждаемостта и емигрирането в чужбина. От АИКБ предлагат да се увеличи възрастта за пенсиониране и да се облекчи вносът на работна ръка.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...