понеделник, май 6, 2024

Ямболски завод с бурни темпове на приходи и заплати

Date:

Сподели новината.

“Язаки” – Ямбол, ориентира 30% от производството си към кабелни системи за електрически автомобили. Този процент ще бъде достигнат още през следващата година, тъй като част от проектите са все още в подготвителната си фаза, съобщи за “Капитал” заместник-управителят на “Язаки България” Владимир Седларски.

Всички автомобилостроители в света имат за приоритет проектите си за електрически автомобили. Почти няма производител, който до момента да не е стартирал модел с електрическо задвижване, казват от ръководството на “Язаки”. Тази тенденция кара японската компания да се ориентира към новото производство. Предприятието в Ямбол има няколко спечелени проекта за електрически автомобили на различни производители – “Фиат”, “Ягуар”, “Форд Транзит”, “Форд Ризър” и “Скания”.

През тази година ямболското предприятие стартира масовото производство по 3 проекта – производство на високоволтови инсталации, на кабелни инсталации за “Скания”, както и за “Ягуар Лендроувър”. Проектът за “Ягуар” ще бъде трансфериран в Ямбол от завода на “Язаки” в Португалия, където вече е преминал подготвителната си фаза.

Производство

До момента в завода в Ямбол работят 3400 души, а в завода в Сливен – 1500. Сливенското предприятие е изцяло ориентирано към производството на кабелно оборудване за “Форд Транзит”, като цялата продукция заминава за Турция. В Ямбол се произвеждат електрически кабелни инсталации за “Рено Туинго”, “Смарт”, “Рено Меган” и част от оборудването за “Форд Транзит”. От тази година в Ямбол стартира и проект за камионите на DHL, които ще бъдат електрически.

От “Язаки” – Ямбол, съобщават, че няма да правят преустройство във връзка с новите си проекти. Компанията обаче ще трансферира част от продуктите, които произвежда в предприятието на групата в Мароко. На мястото на старите си проекти тя ще стартира в Ямбол производството на високоволтови инсталации.

“Преориентираме се, защото се стремим да бъдем в крак с тенденциите на автомобилния пазар. Допреди години не се говореше изобщо за електрически автомобили, нямаше зарядни станции, а сега има страни, които спират двигателите с вътрешно горене и се ориентират изцяло към електрически двигатели. Особено напред в тази посока са скандинавските страни”, казва Владимир Седларски. В Швеция например всеки паркинг разполага с няколко зарядни станции за електрически автомобили. Норвегия предвижда от 2025 г. да не внася двигатели с вътрешно горене и всички автомобили да бъдат електрически. В тази посока върви и Германия, която все повече мисли за забрана на дизеловите автомобили.

Новият завод в Димитровград

До момента в новия завод на “Язаки” в Димитровград, който започна работа през есента на миналата година, работят 1700 души. До края на следващата година планираме да наемем още 1300 и да достигнем максималния предвиден капацитет от 3000 души, казва директорът на предприятието на групата в Димитровград Максим Заклецкий. Заводът беше построен за 1 година, като инвестицията в него е в размер на 50 млн. евро. Той е изграден върху площ от 64 хил. кв.м, като застроената му площ е 30 хил. кв.м, а производствените площи – 19 хил. кв.м. Нарежда се сред най-големите заводи на компанията в Европа.

В него за пръв път в европейската група предприятия се произвеждат кабелни инсталации за коли на “Мерцедес”. “Успешно стартирахме първия си проект и сега работим по втория”, казва Заклецкий. Според него най-голямото предизвикателство пред ръководството е наемането на хора. Този пазар коренно се промени за изминалите 3 години, когато взехме инвестиционното си решение, признават от ръководството. Наетите хора в Димитровград пътуват от близките градове от разстояние най-много 60 км.

Резултати
“Язаки България” постига през миналата година най-високите си резултати от стъпването на групата в България през 2017 г. Ръстът на производството е 50%, а печалбата на “Язаки България” е 5 млн. лева. Повишени бяха и заплатите на служители и работници. Ръстът се дължи на възходящия тренд на производство на автомобили по света, казват от ръководството на компанията. 85% от продажбите на “Язаки България” са в Европа, а останалите – в Русия и Азия. Очакванията на ръководството за тази година са за увеличение на поръчките с от 6 до 8%. Част от увеличението идва от сегашния клиент на компанията – “Форд”, а останалите от производството на високоволтови инсталации.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...