неделя, май 5, 2024

Турска компания изгражда нов завод в Шумен

Date:

Сподели новината.
Турската Beydemir Sac Profil е поредният нов инвеститор в “Индустриална зона Шумен”. Компанията е купила парцел и подготвя изграждането на завод за метални палети и каси за автомобилната индустрия в Европа. Инвестицията ще бъде между 1 и 2 млн. евро, а предприятието се очаква да заработи догодина. Предвижда се в него да работят между 20 и 50 души.

Продукти

През февруари компанията е регистрирала местно дружество – “Бейдемир металуъркс”, с 97.8 хил. лв. капитал. То е с предмет на дейност производство на каси за транспорт и складиране, транспортни палети, рафтове за складиране, както и различни метални части за автомобилната промишленост. “Ще произвеждаме стоманени продукти предимно за автомобилната индустрия”, каза собственикът на Beydemir и управител на българското дружество Мелих Бейдемир за “Капитал”. Предвижда се във фабриката годишно да се правят 12 хил. метални кутии и 2 хил. палети.

Фабриката

По думите на Бейдемир компанията е купила парцел от 8000 кв. м, но справка в имотния регистър показва, че засега е приключила сделката за около половината от земята (3.6 дка) за сумата от 184.6 хил. лв. Самата фабрика ще бъде с 4000 кв. м покрита площ.

“Първо искаме да започнем производство на палети за Европа, тъй като имаме лиценз от EPAL (европейската палетна асоциация). В момента произвеждаме такива продукти в Турция. Целта ни е автомобилната индустрия в Европа”, каза той.

Изборът България

“Разглеждахме много места в Европа за тази инвестиция”, посочи Бейдемир. По думите му компанията е избрала България за проекта си, тъй като страната е на пътя от Турция към Европа, а инвестиционните разходи са много разумни. “Освен това България и Турция са много близки”, добави той. От компанията посочиха също, че новият проект ще позволи на Beydemir да предоставя по-добра логистична услуга и по-добри цени на клиентите си.

Инвеститорът

В Шумен ще се намира второто предприятие на турската Beydemir. Тя е създадена през 1985 г., като първоначално произвежда пясъкоструйни машини, а през 1997 г. се преориентира към метални изделия. Заводът й се намира край Измир и е с обща площ 8500 кв. м. Капацитетът му за производство е 20 хил. кутии и 5 хил. палети годишно. Компанията изнася продукцията си в Германия, Холандия, Франция, Чехия и Китай.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...