вторник, април 30, 2024

Предприятие край Стара Загора закъса финансово

Date:

Сподели новината.

“Мини Марица-изток” има вземания за 153 млн. лева, от които просрочените са 47 млн. лева. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов. По-голямата част от задължения са натрупани от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” – 132 млн. лв., от които просрочените са 42 млн. лв. На 1 март 2017 г. е сключено споразумение между “Мини Марица-изток” и “ТЕЦ Марица-изток 2” за разсрочване на непогасените парични задължения, които включват неплатени фактури за 127.9 млн. лв. и лихви за забавено плащане в размер на 6.5 млн. лв.

По думите на Андонов двете американски централи “Ей и Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” нямат просрочени задължения. От междинния финансов отчет на мините към 30 юни 2018 г. обаче става ясно, че “КонтурГлобал Марица-изток 3” дължи близо 10.6 млн. лева. Също така свързаната с Христо Ковачки “Брикел” дължи на “Мини Марица-изток” 10 млн. лв., от които просрочените са в размер на 5 млн. лева.

От своя страна общите задължения на мините са 22.5 млн. лева. Компанията дължи на фирми 8 млн. лв., но няма просрочени задължения. Задълженията на дружеството към банките кредиторки са в размер на 7.5 млн. лв., а към БЕХ – 7 млн. лева.

Загуба след печалбите

“Мини Марица-изток” са едно от малкото държавни дружества в енергетиката, които през последните 5-6 години винаги излизат на печалба. Става дума за по няколко милиона, но е факт, че разходите се покриват напълно, задълженията към трети страни се плащат и няма забавяне по кредитите. Инвестиционната програма също се изпълнява спрямо предварително определения график. За 2017 г. например положителният финансов резултат е 5.6 млн. лв., като 50% от него е изплатена като дивидент към БЕХ.

През първите 6 месеца на 2018 г. обаче показателите се влошават. Регистрирана е загуба от 3.15 млн. лв. при печалба от над 21.3 милиона за същия период на миналата година.

Основният проблем при мините е, че цената на въглищата от 77 лв. за тон условно гориво не е променяна от 2014 г. През май имаше протести на миньорите, които настояха за по-висока изкупна цена, но не с цел увеличение на заплатите, а за подобряване на условията на труд и модернизация на техниката. В резултат на това бе съобщено, че Министерството на енергетиката и държавното дружество “Мини Марица-изток” ще търсят възможности за оптимизиране на дейностите в дружеството, което трябва да се разбира като свиване на разходи, тъй като за новия регулаторен период от 1 юли вдигане на цената на въглищата нямаше.

Инвестиционна програма

Въпреки проблемите до август дружеството е изпълнило 63% от инвестиционната си програма за 2018 г., която е в размер на 91 млн. лева. Извършва се монтажът на два нови багера от типа RS 2000 и RS 2 200, които ще влязат в експлоатация догодина. Доставени са 19 булдозера за нуждите на рудниците от договорените 30. На 50% е изпълнена и ремонтната програма на дружеството, а през центъра за професионално образование от началото на годината са преминали 1872 души. Планираните инвестиции от ръководството на дружеството за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд до края на годината са над 17 млн. лв., като по думите на Андонов до момента са сключени договори за технически средства по механобезопасност, предпазни средства и работно облекло, здраве и профилактика на обща стойност 12.9 млн. лв. Средната брутна заплата на работещите там 7323 души е 1930 лева.

Нова енергийна стратегия

От “Мини Марица-изток” настояват да бъде изготвена нова национална енергийна стратегия предвид случващото се в енергетиката в световен мащаб. Дни преди професионалния им празник миньорите отбелязаха, че разполагат с резерв от 1.8 млрд. тона въглища, които при сегашните темпове на работа ще стигнат за следващите 60 години. Реално обаче след не повече от 10 години потреблението на въглища се очаква да спадне значително заради новите европейски изисквания към централите и скъпите квоти CO2.

От началото на годината от трите рудника на “Мини Марица-изток” са добити за нуждите на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, американските “Ей и Ес Гълъбово”, “КонтурГлобал” и “Брикел” общо 14.8 млн. т въглища.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Трагична смърт на пътя в Лясковец, навръх Цветница

Мотоциклетист е загинал на улица "Оборище" в Лясковец. Произшествието е...

Цялата родна полиция е на крак! Отвлякоха сина на полицейски началник от Дупница

Сигнал за отвлечения син на шефа на икономическа полиция...