събота, май 4, 2024

Бургас на бунт срещу наглите велосипедисти

Date:

Сподели новината.

Спаделените пътеки за пешеходци и велосипедисти в Морската градина доведоха до първите конфликти. „Не искам да ме газят колоездачи в Морската градина-Бургас“ – под този наслов в социалната мрежа Фейсбук тече петиция на недоволни граждани. В нея са заявява, че Морската се е превърнала в магистрала за велосипедисти, които карат с висока скорост, в доста от случаите на групи и то без оглед на трасето, както и извън начертаните велоалеи.

Нещо повече, в петицията се поставя и въпросът за липсата на контролни органи, които да следят тук за спазването на Закона за движение по пътищата. „Има реални предпоставки за инциденти и случаи с фатален край. Застрашени са всички пешеходци в Морската градина, играещите деца, майките с бебета, възрастните хора с намалена подвижност, водените на повод домашни любимци“, пише в петицията.

В нея се настоява за превръщането за на Морската градина в „изключителна пешеходна зона и незабавното извеждане на всички велосипеди извън нейните граници или строгото им ограничаване в рамките на жълто боядисаните линии – велоалеи. Също така за урегулирането на този вид придвижване чрез пътни знаци, прилагането на Закона за движение по пътищата спрямо велосипедистите и реален контрол от страна на общинските власти и органите на МВР“.

Петицията набира скорост, а аргументите на подкрепящите са свързани с липсата на „контрол за скорост, алкохол и забранени субстанции. Като цяло мнозинството, подкрепящо петицията, е против „безумното поведение на велосипедистите в Морската градина“. „Абсурдно е на крайбрежната алея да е отделено повече място за велосипедистите, отколкото за пешеходците“, отбелязва друг потребител. „Имам 2 малки деца, които трудно мога да контролирам да вървят на разходка само в ъгъла вдясно“, четем още мнения в петицията. Други също са притеснени от това, че „по крайбрежната алея мястото за пешеходци е за придвижване в колонка по един“.

Нещо повече хората обръщат внимание на движението на велосипедистите не само в градината и разширяват темата, предлагайки „да се контролират от органите на реда и пешеходните зони в града, където много често буквално профучават край теб велоледи и единственото, което можеш да направиш, е да се прекръстиш, че си оцелял“, твърдят граждани.

Burgasnews.com

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....