петък, май 3, 2024

79 милиона лева влязоха в “Градус”-Стара Загора

Date:

Сподели новината.

Акции за над 79 млн. лв. на “Градус” бяха заявени в първия ден на първичното публично предлагане (IPO), с което предлагането се счита за успешно. Записани са близо 44 млн. акции от предложените 55.5 млн., като цената на отсичане е 1.80 лв. за лот, колкото беше минимално определената в диапазона до 2.35 лв. Процедурата продължава и утре, а до края на седмицата, когато записаните акции трябва да бъдат платени, ще стане ясно каква част от новите книжа са записани от институционални инвеститори и каква част са придобити от индивидуални акционери. По неофициална информация най-голям дял са записали институционалните инвеститори, но е имало голям интерес от дребни вложители, както и такива, които за първи път участват на борсата. Последното се дължи и на мащабната тв и онлайн кампания, която направи “Градус” за своето излизане на борсата.

Според очакванията

С резултата от първия ден на предлагането IPO-то на “Градус” не успява да счупи рекорда на борсата от 2007 година, когато ПИБ набра 107 млн. лв., но пък е най-голямото за последните 10 години. Според пазарни анализатори този успех може да бъде катализатор и да стимулира и други компании да използват борсата като място за набиране на капитал.

След като в първия ден бяха записани около 80% от предложени книжа, очакванията са във вторник също да има заявки за покупки, макар и по-скромни. Това ще бъдат инвеститори, които не са успели да се включат в тричасовия прозорец за подаване на оферти в понеделник или са предпочели да изчакат, за да се уверят, че IPO-то ще е успешно.

Според пазарни анализатори цената във втория ден на предлагането едва ли ще е съществено различна от постигнатата в първия ден на процедурата, като на този етап е малко вероятно да се стигне до разпределение на допълнителните 6.6 млн. книжа, които собствениците на “Градус” планираха да пуснат при свръхинтерес.

Плащането на заявените книжа трябва да се извърши до 2 дни след одобрената покупка. Това означава, че в края на седмицата от компанията и мениджъра на предлагането ПФБК ще могат да обявят каква част от новите акционери в “Градус” са институционални инвеститори и каква част са ритейл инвеститори. По предварителна информация от брокери към процедурата е имало интерес от страна на голям брой индивидуални играчи.

Успех за пазара

Първоначалните коментари на анализаторите са, че предлагането е успешно предвид на застоя, в който се намира БФБ през последните месеци. Резултатът от близо 80 млн. лв. се тълкува като показателен за това, че фондовият пазар не е малък и е достатъчно зрял, за да подкрепи компании, които са достатъчно интересни и перспективни.

Предлагането бе тест и за БФБ, която за пръв път активира специалния IPO-сегмент за компания- дебютант на борсата. Нямаше данни за технически спънки, които да попречат на приемането на заявките за покупки. “Радваме се, че инвеститорите показаха доверие”, коментира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев в прессъобщение и изразява надежда, че примерът на “Градус” ще бъде последван и от други компании, които да набират средства чрез капиталовия пазар, за да инвестират в своя растеж и развитие.

“Градус” е компания, специализирана в производство на разплодни яйца, пилешко месо и продукти от месо. Тя е сред лидерите в секторите, в които оперира и има инвестиционна програма, за която разчита на подкрепа от инвеститорите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...