събота, май 4, 2024

Вижте коя е най-богатата фамилия във Видин

Date:

Сподели новината.

Видинският ромски квартал „Нов път“, станал национално известен покрай сагата Зрънкови,  няма нищо общо с повечето ромски гета в страната. Много от къщите по инвестиции не отстъпват на скъпарските домове в  Бояна и Драгалевци. Там управлява Аликовата фамилия във Видин. Всички живеят заедно в  построена по архитектурен план на майката къща.

Именитият успешен предприемач и естествен лидер във видинския квартал „Нов път“ Александър Методиев-Алико вече не е сред живите. В махалата говорят, че двамата му синове  Михаил и Борислав се борят достойно да заместят  татко си.
Навремето Алико бил обикновен таксиметров шофьор. Първите си пари натрупал от каналджийство – превозвал невъзвращенци до подходящите места за минаване на българо-сръбската граница през река Тимок. Като се замогнели,  щедро му се отплащали.

Още в първите години след демократичните промени предприемчивият ром  започнал да изкупува старо желязо и направил още пари. За фамилията на Алико тогава работят около 300 души. По договор с общината циганският бос чисти голяма част от града и близките села. Купува видинския гастроном, автогарата, както и една от транспортните фирми, които имат линия Видин-София. Алико взема стари сгради от ТКЗС в с. Рупци и прави собствена ферма за 450 крави. Купува и маслобойна. Синовете му наемат 6000 декара земя, на която гледат ечемик. Казват, че направили  много пари  от износ на коне за Италия. Именно покрай търговията с конете фамилията на Алико си навлича неприятности с данъчните. Фирмите му са обвинени, че са източвали ДДС за стотици хиляди левове.

Като представител на знатния род Аликовите синът Михаил-Мечи е на почит сред съгражданите си. Легенди се носят за състоянието му, както и за конефермата му – неговата най-голяма гордост. Прочутият бизнесмен е баща на дъщерята на Бони – Михаела. Детето и до днес  къта от баща си 60-грамова златна коронка с брилянти и перли, както и медальон във формата на слънце с нейния образ. Бижутата малката Михаела получила в дар през 2006 г. за кръщенето си. Докато била  с видинския цигански барон, фолкдивата Бони  живеела като принцеса. За по-големия си син  – Борислав, докато беше жив, Алико подготвяше политическа кариера. Той  бе 2 мандата общински съветник. През 2005 г. стотина гласа не достигнаха на Аликовия син, за да стане депутат от ДПС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...