събота, май 4, 2024

В Бургас ще бъде изграден уникален туристически атракцион

Date:

Сподели новината.

Община Бургас стартира обществена поръчка за изготвяне на технически инвестиционен проект за “Парк на миниатюрите “Европа”. Предвиденият терен е с площ 12 дка и се намира в парковата зона на жк Славейков, непосредствено до новооткрития плувен комплекс “Парк Арена ОЗК”.

Основна цел на инициативата е посредством изграждане на парк на миниатюрите гражданите и гостите на Бургас да съпреживеят многообразното богатство на знакови културно-исторически и природни забележителности не само от региона, но и от “стария континент” – Европа.

С проекта следва да се предвиди разполагане на експонатите, съобразно обособени тематични зони, като миниатюрите се изпълнят в подходящ мащаб, от устойчив материал, подходящ за финна обработка. В комплекса е необходимо да се включат малък кафе-бюфет, информационен център, приемна зона, както и обслужващи комплекса помещения.

За изграждане на съвременна и атрактивна градска среда следва да се заложи влагането на иновативни материали и системи за благоустрояване близки до естественият ландшафт, за оползотворяване на дъждовната вода и използване на алтернативни източници за генериране на енергия, ефектно LED осветление. Предвижда се поставяне от 1 до 3 броя Smart- соларни стълба, осигуряващи достъп до Интернет, куплунги за зареждане на мобилни устройства и инвалидни устройства, разположени в зоните за отдих и др.

Акцентите на проекта в целия му обхват е необходимо да бъдат свързани с:
– атрактивно експониране на миниатюрите в паркова среда, обвързани с подходяща алейна мрежа, разположени съгласно тематично зониране и експозиционен план, при предвиждане на ажурна ограда, с контролиран достъп и зона за изчакване;
– обособяване на вход на парка на миниатюрите, като разпознаваемо място с характерен надпис, привличащо вниманието и даващо възможност за по-голяма разпознаваемост на обекта;

Проект “Изграждане на Парк на миниатюрите “Европа” е включен в списъка с резервни проекти на Инвестиционната програма на Община Бургас, за финансовата рамка 2014-2020 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...