петък, май 3, 2024

Идеи за пътуване в България през Май

Date:

Сподели новината.

Синоптиците обещават хубаво време през идните почивни дни, така че грабвайте колата, влака, а защо не и на стоп, и отпрашвайте нанякъде. Ако не ви достигат идеи, предлагаме ви няколко интересни предложения за уикенд бягство.

Трявна – люлка на резбари и иконописци

ТрявнаТрявна съчетава по уникален начин уюта на възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Градът впечатлява с богатите си възможности за културен туризъм. Посетитетлите имат възможност да посетят осем музейни обекта, както и да се възползват от предлаганите атракции – могат да станат част от градските легенди, като увековечат ликовете си в Ретро-фото ателието в дюкяна на Райковата къща, или да се научат да изписват бръшлян в Даскаловата. Трявна е прекрасна идея за творчески уикенд.

Средновековният град Хоталич край Севлиево

 

Крепост Хоталич

Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево. Хоталич е много добре запазен археологически обект. Но за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация следва да се направят много реставрации, като например на отбранителните кули, църквите и портите. През 1994 г. средновековната крепост е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се на 4 км от Севлиево, а до него се достига по добре поддържан път. Севлиево се намира на 178 км от София и на 164 км от Пловдив.

Омая – рай на ръба на България

ОмаяТам някъде, съвсем накрая на България до границата с Гърция, има едно място, което ще ви накара да ахнете от удивление, да забравите за всичките си грижи и да се зачудите дали по някаква грешка не сте попаднали в рая. А най-хубавото на този рай е, че можете истински да си починете. Да послушате тишината или шума от вятъра в короните на дърветата. Да се разходите в полите на Пирин. Да съзерцавате отраженията във водите на езеро. Просто да поседите и да помислите за хубавите неща в живота. Защото в Омая (както и в рая) има място само за хубави неща.

Античната вила Армира край Ивайловград

Античната вила АрмираСред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските и извънградските къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в. от Янка Младенова. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Вилата е отворена целогодишно за посетители, дори и през почивните дни.

Светът на мастодонтите в село Дорково

Светът на мастодонтите в село ДорковоПрез есента на 2013 г. врати отвори най-новата атракция в село Дорково – Плиоценски парк. В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. Всъщност край Дорково е открито най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис.В Плиоценски парк Дорково можете да видите триизмерни модели, цветни изображения, автентични примери от откритите край селото кости, както и възстановка на част от терена на разкопките. Отворено е за посетители всеки ден от 10 до 19 часа.

Лакатнишките скали – природен бисер в Искърското дефиле

Лакатнишките скалиНа левия долинен склон в Искърския пролом, между дълбоките долини на реките Пробойница и Доло, величествено се извисяват Лакатнишките скали. Обявени са за природна забележителност, а от 1989 г. са защитена местност, включена в природния парк Врачански Балкан. Лакатнишките скали са алпийски обект – място за обучение и тренировка на алпинисти. На малка тераска на ръба на скалите е построена миниатюрна хижа “Орлово гнездо” – място за кратка почивка при скалното катерене.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...