четвъртък, май 2, 2024

Правят нов квартал на мястото на Колодрума в Бургас

Date:

Сподели новината.

Дните на бургаския Колодрум вече са преброени. Въпреки, че отдавна той не изпълнява своите функции, това все пак беше монолитен терен. След десет години сделки и прехвърляниуя колодрума се озова в обръча от
фирми на Христо Ковачки. Именно негови пълномощници подготвят новите разпродажби. Мястото вече е разделено на четири терена, които са пуснати в продажба. Цената на земята ще е 1000 евро на квадратен метър. При общ парцел от около 14 декара, това означава, че се очакват приходи в размер на близо 14 милиона евро.
Вече има заявени инвестициионни интереси. Целта е мястото да се застрои с нови кооперации, търговски обекти и ресторанти. Напрактита върху тази полщ ще изникне още един нов малък квартал.

През 2006 година Колодрума беше вкаран в ПЧП и апортиран в дружество между община Бургас Понс холдинг. По проекта там трябваше да бъде изграден закрит колодрум с всички екстри, два хотела и търговски център. Частната фирма осигури и огромен бюджет за КК Бургас, като колоезденето стана приоритет в спортната програма на холдинга. Парите се наливаха до 2010 година, когато започнаха и рестриктициите. От обещанията за нови строителни чудеса не остана нищо.
Общината обаче загуби своя дял след ловка схема, а след това мястото беше залагано на два пъти срещу кредити. Така след серия от регистрации и пререгистрации парцелът попадна в ръцете на олигарха Христо Ковачки.
В същото време ПОНС Холдинг започна да изпитва сериозни трудности. Дълговете на дружеството станаха колосални. В последните години голяма част от активите на холдинга бяха пуснати в публична продажба. Компанията е в несъстоятелност, а колодрумът вече е минало. Така община Бургас не получи нито стотинка от този ценен актив, което е показателно за характера на сделките, които се наричат ПЧП, или публично-частно партньорство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...