петък, май 3, 2024

Нова финансова пирамида мами бургазлии!

Date:

Сподели новината.

Нова пирамидална схема мами стотици бургазлии в последните седмици.

Става въпрос за хитро изпипана финансова пирамида, която вкарва в примката си хората. Връзката става по телефон или чрез съобщение по интернет. На дадения човек се предлага да стане акционер или инвеститор в голям международен фонд, който осигурява висока доходност.

За разлика от класическите пирамиди, тук не се обещават печалби по 300-400 процента на година, но се “гарантира” дивидент в рамките на 17-20 процента върху внесения капитал. Минималната сума, която се изисква обаче е 5000 евро. Ако жертвата се съгласи, на него му се издава сертификат, който разбира се е фалшив. Няколко седмици по-късно, “инвеститорът” получава обаждане, че е необходимо да внесе още 3 или 4 хиляди евро, за да може да се реализира напълно стратегията на фонда.

В повечето случай хората дават пари, защото вече са влезли в играта и нямат особен избор. Така, след това се налага още няколко пъти да се бръкнат, за да бъде “гарантирана” инвестицията. В крайна сметка става ясно, че са влезли в измамна схема, но вече са изгорели с по 10-12 хиляди евро.

Този тип пирамида се нарича “нигерийска”, защото именно от тази африканска държава са тръгнали този вид измами. В случая мишена на измамниците са по-заможни хора, с повече доходи, които имат свободни пари. Предпалага се, че новите фараони имат връзки и в банките, които им дават информация за състоянието на определени клиенти. Така схемата проработва. “Нигерийската примка” има пипала по цял свят.

В България и Бургас тя е сравнително непозната, но явно вече навлиза и тук. Преди години хиляди жители на града се опариха от класическите пирамиди, като “Лайф чойс”, “ЛЕКС”, “Ийст-Уест интернешънъл” и др. Те оперираха в цяла България. Запазена марка за региона беше “Югоагент”, която фалира през 1997 година. Нейният президент Миролюб Гаич обаче продължава да твърди, че не е измамник, а просто инвеститор с лош късмет. По-късно нашумя пирамидата “Галакси”, която също хвана стотици бургазлии в примката си. Сега в страната и Бургас навлизат по модерни схеми, едно от които е именно “нигерийската”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...