неделя, май 19, 2024

Васил Божков продава бизнеса си

Date:

Сподели новината.

Компанията на гърка Сократис Кокалис Intralot се е договорила да купи 49% процента във второ голямо хазартно дружество на Васил Божков – “Евробет”. Преди 14 години същата операция беше направена и за компанията за спортни залози “Еврофутбол”.

Новината беше разпространена в прессъобщение от гръцката компания и потвърдена от българското дружество за “Капитал Daily”. Според него сделката ще бъде завършена през юни. “Евробет” има консолидирани приходи от 104 млн. лв. за 2014 г. и 11 млн. лв. печалба, но една от дъщерните компании организира “Лотария България”, бизнесът й расте и вероятно миналата година продажбите имат силен ръст. Според гръцкото съобщение дружеството разполага с над 1100 обекта за залагания, а за лотарията точките за продажба са над 5000.

Кокалис е познат от 90-те години в България, като е участвал и в няколко спорни сделки чрез телеком групата си “Интраком” – с БТК и държавното тото.

Васил Божков пък е най-големият в хазарта в страната – контролира “Еврофутбол” (със 110 млн. лв. оборот за 2014 г.), “Национална лотария” и “Лотария България”, които имат приходи от около 200 млн. лв. за миналата година, има казина и онлайн сайтове за залагания.

Малко детайли по сделката

Продажбата е договорена чрез българското дружество на компанията “Билот”, която притежава 49% и от първия частен букмейкър “Еврофутбол”. “Билот” няма дейност и получава приходи от дивиденти от участието си в компанията на Божков. За 2014 г. сумата е 21 млн. лв., а печалбата – 20 млн. лв., година по-рано постъпленията са били 14 млн. лв., а печалбата отново е 1 млн. лв. по-малко.

От “Евробет” заявиха за “Капитал Daily”, че ще обявят подробности по сделката в следващите дни. За момента не е ясно кои точно дялове придобива Intralot, но както самият Васил Божков е казвал в миналото: “Аз никога не участвам в бизнес, в който не притежавам поне 51%.” Одобрението на сделката от регулаторните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Държавната комисия по хазарта се очаква да приключи през юни тази година.

“Горди сме да разширим нашето присъствие в България чрез придобиването на стратегически дял в “Евробет”, който е пазарен лидер в сектора си”, заявява Антониос Керастарис, главен изпълнителен директор на Intralot Group, в съобщението. “Стратегическото участие на Intralot в “Евробет” показва възможностите на компанията да привлича интереса на международните инвеститори и засилва позицията ни на местния пазар на хазартни игри”, добавя изпълнителният директор на “Евробет” Милен Стаматов.

Какво се продава

Докато “Еврофутбол” е концентриран единствено в областта на спортните залози, “Евробет” е насочен изцяло върху числовите игри и лотарийните билети. Най-популярните игри на компанията са “Еврошанс”, който е индиректен конкурент на държавното тото в областта на числовите игри, и “Лотария България”. В отчета на дружеството пише, че краен собственик на компанията е Васил Божков (виж карето за детайли).

“Евробет” набра бързо скорост заради “данъчната ваканция” през 2014 г., когато лотариите бяха пропуснати в данъчните закони. Докато през 2014 г. те не платиха нито един лев данъци за хазартна дейност, през миналата година постъпленията от облагането в тази област са 37 млн. лева. Осигурената от депутатите едногодишна данъчна ваканция през 2014 г. е ощетила бюджета с над 30 млн. лв. Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през пропуснатата година е бил около 200 млн. лв. Божков контролира и другата развила се през последните години хазартна игра – “Национална лотария”, но тя не е обект на сделката с Кокалис.

Гръцкият купувач

Приходите на Intralot, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса, през 2015 г. растат с 3.3%, сочат финансовите резултати на компанията, публикувани на 31 март. Мажоритарен собственик в компанията е основателят й Сократис Кокалис. Постъпленията през миналата година са достигнали 1.914 млрд. евро при 1.853 млрд. евро година по-рано. Оперативната печалба за 2015 г. е била 177.2 млн. евро, което е с 1% повече от 2014 г. В съобщение до акционерите компанията посочва, че това се дължи на доброто представяне на пазарите в Италия, Ямайка, България и Аржентина. Конкретно българският и турският пазар заедно са донесли 9.4 млн. евро печалба на компанията.

Компанията, която в Гърция е доставчик на услугата на наскоро приватизираното държавно тото OPAP, се готви за въвеждането от правителството на Алексис Ципрас на данък от 5 евроцента за всяка колонка в игрите с футболни прогнози.
Собствеността в “Евробет”

“Евробет” е поредната компания в хазартния бизнес, свързана с Васил Божков. Тя е с основен собственик “Диджитъл сървисиз” (52%), която е 100% на “Вабо 2005”, което е директно на Васил Божков. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно между пет дружества. Едното – “Ерина”, е регистрирано на “Московска” 43, където е централата на Божков. Притежател на второто – “Сигуро”, е “Еврогруп инженеринг” – изцяло на Мирослав Илиев, който е член на борда на директорите на “Нове холдинг”. Третото – “Мелиора”, е на Борис Бекяров (мажоритарно) и Евгения Атанасова, като Борис Бекяров излиза в управата на няколко други дружества заедно с Божков и Александър Тумпаров. Именно първият управител на “Еврофутбол” Тумпаров е сочен като съдружник на Божков в “Лотария България”. Той директно е собственик на четвъртия държател на дялове в “Евробет” – “Глобус травел”. Последното – “АСМ 99”, е на Румен Йорданов (в орбитата на “Нове”).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...