сряда, май 8, 2024

Васил Божков продава бизнеса си

Date:

Сподели новината.

Компанията на гърка Сократис Кокалис Intralot се е договорила да купи 49% процента във второ голямо хазартно дружество на Васил Божков – “Евробет”. Преди 14 години същата операция беше направена и за компанията за спортни залози “Еврофутбол”.

Новината беше разпространена в прессъобщение от гръцката компания и потвърдена от българското дружество за “Капитал Daily”. Според него сделката ще бъде завършена през юни. “Евробет” има консолидирани приходи от 104 млн. лв. за 2014 г. и 11 млн. лв. печалба, но една от дъщерните компании организира “Лотария България”, бизнесът й расте и вероятно миналата година продажбите имат силен ръст. Според гръцкото съобщение дружеството разполага с над 1100 обекта за залагания, а за лотарията точките за продажба са над 5000.

Кокалис е познат от 90-те години в България, като е участвал и в няколко спорни сделки чрез телеком групата си “Интраком” – с БТК и държавното тото.

Васил Божков пък е най-големият в хазарта в страната – контролира “Еврофутбол” (със 110 млн. лв. оборот за 2014 г.), “Национална лотария” и “Лотария България”, които имат приходи от около 200 млн. лв. за миналата година, има казина и онлайн сайтове за залагания.

Малко детайли по сделката

Продажбата е договорена чрез българското дружество на компанията “Билот”, която притежава 49% и от първия частен букмейкър “Еврофутбол”. “Билот” няма дейност и получава приходи от дивиденти от участието си в компанията на Божков. За 2014 г. сумата е 21 млн. лв., а печалбата – 20 млн. лв., година по-рано постъпленията са били 14 млн. лв., а печалбата отново е 1 млн. лв. по-малко.

От “Евробет” заявиха за “Капитал Daily”, че ще обявят подробности по сделката в следващите дни. За момента не е ясно кои точно дялове придобива Intralot, но както самият Васил Божков е казвал в миналото: “Аз никога не участвам в бизнес, в който не притежавам поне 51%.” Одобрението на сделката от регулаторните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Държавната комисия по хазарта се очаква да приключи през юни тази година.

“Горди сме да разширим нашето присъствие в България чрез придобиването на стратегически дял в “Евробет”, който е пазарен лидер в сектора си”, заявява Антониос Керастарис, главен изпълнителен директор на Intralot Group, в съобщението. “Стратегическото участие на Intralot в “Евробет” показва възможностите на компанията да привлича интереса на международните инвеститори и засилва позицията ни на местния пазар на хазартни игри”, добавя изпълнителният директор на “Евробет” Милен Стаматов.

Какво се продава

Докато “Еврофутбол” е концентриран единствено в областта на спортните залози, “Евробет” е насочен изцяло върху числовите игри и лотарийните билети. Най-популярните игри на компанията са “Еврошанс”, който е индиректен конкурент на държавното тото в областта на числовите игри, и “Лотария България”. В отчета на дружеството пише, че краен собственик на компанията е Васил Божков (виж карето за детайли).

“Евробет” набра бързо скорост заради “данъчната ваканция” през 2014 г., когато лотариите бяха пропуснати в данъчните закони. Докато през 2014 г. те не платиха нито един лев данъци за хазартна дейност, през миналата година постъпленията от облагането в тази област са 37 млн. лева. Осигурената от депутатите едногодишна данъчна ваканция през 2014 г. е ощетила бюджета с над 30 млн. лв. Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през пропуснатата година е бил около 200 млн. лв. Божков контролира и другата развила се през последните години хазартна игра – “Национална лотария”, но тя не е обект на сделката с Кокалис.

Гръцкият купувач

Приходите на Intralot, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса, през 2015 г. растат с 3.3%, сочат финансовите резултати на компанията, публикувани на 31 март. Мажоритарен собственик в компанията е основателят й Сократис Кокалис. Постъпленията през миналата година са достигнали 1.914 млрд. евро при 1.853 млрд. евро година по-рано. Оперативната печалба за 2015 г. е била 177.2 млн. евро, което е с 1% повече от 2014 г. В съобщение до акционерите компанията посочва, че това се дължи на доброто представяне на пазарите в Италия, Ямайка, България и Аржентина. Конкретно българският и турският пазар заедно са донесли 9.4 млн. евро печалба на компанията.

Компанията, която в Гърция е доставчик на услугата на наскоро приватизираното държавно тото OPAP, се готви за въвеждането от правителството на Алексис Ципрас на данък от 5 евроцента за всяка колонка в игрите с футболни прогнози.
Собствеността в “Евробет”

“Евробет” е поредната компания в хазартния бизнес, свързана с Васил Божков. Тя е с основен собственик “Диджитъл сървисиз” (52%), която е 100% на “Вабо 2005”, което е директно на Васил Божков. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно между пет дружества. Едното – “Ерина”, е регистрирано на “Московска” 43, където е централата на Божков. Притежател на второто – “Сигуро”, е “Еврогруп инженеринг” – изцяло на Мирослав Илиев, който е член на борда на директорите на “Нове холдинг”. Третото – “Мелиора”, е на Борис Бекяров (мажоритарно) и Евгения Атанасова, като Борис Бекяров излиза в управата на няколко други дружества заедно с Божков и Александър Тумпаров. Именно първият управител на “Еврофутбол” Тумпаров е сочен като съдружник на Божков в “Лотария България”. Той директно е собственик на четвъртия държател на дялове в “Евробет” – “Глобус травел”. Последното – “АСМ 99”, е на Румен Йорданов (в орбитата на “Нове”).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...