неделя, май 19, 2024

Превърнаха бургаски завод в гробище / ексклузивни кадри/

Date:

Сподели новината.

Бившият завод “Камбана” е разрушен напълно. Цеховете, в които преди години е кипяла сериозна дейност, сега приличат на бунище. Приватизацията унищожи напълно някога мощното дружество, което изнасяше продукция в над 20 държави. Екип на СКАТ успя да направи уникални  кадри от вътрешността на самия загинал завод.
В момента завод Камбана представлява едно гробище за метал. Помещенията, в които се е извършвала активна дейност сега са в отвтатилелно състояние. Машините са изнесени отдавна, а цеховете изглеждат празни и зловещи. Част от инвентара е напълно унищожен, а прозорците и вратите са изкорубени. Мястото е като от декор на третокачествен филм с участиено на завехнали холивудски звезди. В момента от функционалните престранства на бившия завод се използват само силозите за зърно, които се дават под наем на външни фирми. Останалите активи са брутално унищожени и вече могат да бъдат използвани само за старо желязо или вторични суровини. Обстановката в местата където се е извършвала дейност е повече от подтискаша. Преди да бъде приватизиран и унищожен завод “Камбана” произвеждаше олио с високо качество.
Приватизацията на бургаската промишленост се оказа пагубна за местната икономика. Много хора загубиха работните си места, а активите бяха продадени на безценица.
 Завод Камбана работеше на високи обороти преди приватицацията му.  “Камбана” бе купена през 1998 г. от холандската компания “Хелиън комодитис”. Тогава тя плати за 68% от капитала на дружеството 5,5 млн. долара. Обеща да запази предмета на дейност, да инвестира 23 млн. долара и да увеличи персонала от 530 на 620 души. Вместо това тегли кредит от 12 милиона долара и спря производството. Стотици работници излязоха на улицата, без да са получили  заплати за по няколко месеца. Въпреки протестите, заводът не отвори, а машините бяха продадени. Сега вече “Камбана” е едно тъжно гробище.
 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...