неделя, май 5, 2024

Превърнаха бургаски завод в гробище / ексклузивни кадри/

Date:

Сподели новината.

Бившият завод “Камбана” е разрушен напълно. Цеховете, в които преди години е кипяла сериозна дейност, сега приличат на бунище. Приватизацията унищожи напълно някога мощното дружество, което изнасяше продукция в над 20 държави. Екип на СКАТ успя да направи уникални  кадри от вътрешността на самия загинал завод.
В момента завод Камбана представлява едно гробище за метал. Помещенията, в които се е извършвала активна дейност сега са в отвтатилелно състояние. Машините са изнесени отдавна, а цеховете изглеждат празни и зловещи. Част от инвентара е напълно унищожен, а прозорците и вратите са изкорубени. Мястото е като от декор на третокачествен филм с участиено на завехнали холивудски звезди. В момента от функционалните престранства на бившия завод се използват само силозите за зърно, които се дават под наем на външни фирми. Останалите активи са брутално унищожени и вече могат да бъдат използвани само за старо желязо или вторични суровини. Обстановката в местата където се е извършвала дейност е повече от подтискаша. Преди да бъде приватизиран и унищожен завод “Камбана” произвеждаше олио с високо качество.
Приватизацията на бургаската промишленост се оказа пагубна за местната икономика. Много хора загубиха работните си места, а активите бяха продадени на безценица.
 Завод Камбана работеше на високи обороти преди приватицацията му.  “Камбана” бе купена през 1998 г. от холандската компания “Хелиън комодитис”. Тогава тя плати за 68% от капитала на дружеството 5,5 млн. долара. Обеща да запази предмета на дейност, да инвестира 23 млн. долара и да увеличи персонала от 530 на 620 души. Вместо това тегли кредит от 12 милиона долара и спря производството. Стотици работници излязоха на улицата, без да са получили  заплати за по няколко месеца. Въпреки протестите, заводът не отвори, а машините бяха продадени. Сега вече “Камбана” е едно тъжно гробище.
 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...