събота, май 18, 2024

Българската икономика се крепи на “изкуствено дишане”

Date:

Сподели новината.

 

Българската икономика е в много тревожно състояние, въпреки бодрите думи и отчети на министрите. В момента тя не може да произвежда достатъчно добавена стойност, която да покрива нуждите дори и на държавата като България. Сметките са пределно прости. Финансите на държавата се крепят на няколко стълба, които обаче нямат нищо общо с произведеното от родната икономика.
          

Финансовото министерство отчита 32.2051 млрд. лв. приходи за цялата година, което е изпълнение от 101.8% спрямо актуализираните годишни разчети. Съпоставено с 2014 г., приходите и помощите нарастват с 2.796 млрд. лв. (9.5%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1.8286 млрд. лв. (7.9%), неданъчните приходи – с 245.1 млн. лв. (7.1%), а постъпленията от помощи (основно възстановени средства от Европейската комисия) – със 722.3 млн. лв. (24.7%). Като цяло приходите нарастват от 35.2% от БВП за 2014 г. на 37.5%.

 

Бюджетните разходи, включително евровноската, възлизат на 34.678 млрд. лв., което е 100.4% спрямо годишните разчети. Спрямо година по-рано харчовете са нараснали с 2.196 млрд. лв. (6,8%) най-вече заради финансирането на инвестиционни проекти, подпомагани от еврофондовете, за да бъдат приключени те в срок и да не загуби страната ни парите от ЕС.

 

Размерът на фискалния резерв към 31 декември 2015 г. е 7.9 млрд. лв., от които 6,8 млрд. лв. са депозити на фискалния резерв в БНБ и банки, а 1.1 млрд. лв. – вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и други.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...