вторник, май 7, 2024

„Правец” планира да произвежда продуктите си в България

Date:

Сподели новината.

В средата на февруари на пазара излезе първият смартфон на българската марка „Правец”. Устройството „4+” разбуни духовете и съживи спомена за някогашното емблематично име на българските машини.

За бъдещите планове на компанията, както и за продуктите, които тепърва ще видят бял свят, разговаряме с  Георги Баров, мениджър „Продажби” в „Правец компютри”.

Как Ви хрумна идеята за възраждането на познатата на всеки българин марка „Правец”?

Идеята хрумна на нашия мениджър Бойко Вучев. Защо да не се възроди нещо българско, което е било лидер през 80-те – 90-те години? Нещо, което липсва в момента на българския пазар. Виждаме, че има нужда от нещо българско и качествено и има огромно търсене. А и самата марка носи много голяма стойност.

Как се сдобихте с правото да пускате продукти под името „Правец”?

Марката е придобита от нашия мениджър преди 2-3 години, тъй като е останала свободна. Той я взима, регистрира я и сега имаме правото да продаваме продукти под марката „Правец”.

Разкажете повече за новия смартфон „Правец 4+”.

Той е бюджетен телефон, с 4-ядрен процесор, 8-мегапикселова задна камера и 2-мегапикселова предна. Хрумна ни, тъй като видяхме, че това нещо може да се продава, добро е, качествено е. Направихме много голям бум – и като продажби, и сред хората – те го одобряват.

Смятате ли, че по-достъпната му цена от 169 лева ще накара повече българи да го предпочетат пред устройство от подобен клас на чужда марка?

Да. Виждаме, че българинът купува най-евтиното. Това не означава обаче, че „Правец” не е качествен продукт. Минал е доста тестове. За да пуснем на пазара толкова много бройки, трябва да знаем какво продаваме.

Кои са останалите продукти под бранда, които предлагате?

Започнахме с „Ултрабук”, който е 14-инчов, с 3 вида процесор – i3, i5 и i7. Само ние в България предлагаме клиентът да избере как да изглежда компютърът отвътре. В сайта ни има конфигуратор, откъдето могат да се изберат параметрите на компютъра – с колко хард, с колко RAM, с какъв процесор… Външният вид си остава такъв, какъвто е.

Друг наш продукт е „Правец 64D” от типа All-in-One. Това е декстоп машина, която също има възможност за конфигурация на сайта ни.

В момента пускаме и “SchoolBook”, който е предназначен за ученици. Той разполага с тъчскрийн, 9-инчов монитор. Подробните характеристики могат да се видят на уебсайта ни.

Друг продукт, който още не е пуснат в продажба, е геймърският лаптоп. Това е суперкомпютър, вместен в 14-инчов екран, тежи два килограма. Той е с 6 GB видеокарта, 6-то поколение i7 процесор, който е 8-ядрен. Поддържа до 32 GB RAM и 3 TB SSD. Това е доста голяма машина, която е за геймъри. Става и за видеообработка.

С какво “SchoolBook” е по-различен и специално създаден за учениците?

Той е с операционната система Android, могат да се качват всякакви приложения, игри. В него има приложение, което се свързва с портативните дъски на класните стаи. Така учителите, които също ползват такъв “SchoolBook”, могат да показват на екрана и на дъската, като същевременно учениците виждат написаното на своите компютри.

На какъв интерес се радват продуктите на компанията? Как вървят продажбите?

Много сме доволни от продажбите. Направихме много продажби на телефона. Въобще не сме очаквали такъв бум. Беше, така да се каже, като на шега. Тръгнахме с по-малки количества, но в момента сме доста доволни от заявките и продажбите, които имаме.

Има ли интерес от чужбина към продуктите „Правец”?

Интерес има и от фирми, и от българи в чужбина, които питат за възможности да им изпращаме наши продукти. Когато обявихме телефона, започнаха да пристигат още повече имейли от българи зад граница. Като цяло няма голяма поръчка от чуждестранна компания, тъй като не сме толкова известни в чужбина.

Какви са очакванията Ви за финансовите резултати на компанията през тази година?

Имаме доста голямо увеличение на продажбите, така че очакваме и по-големи финансови резултати.

Предвиждате ли скоро да пуснете на пазара и други нови продукти „Правец”?

Планираме да пуснем таблет, който ще е 10-инчов, с 4-ядрен процесор. Той ще излезе през тази година – след около 5-6 месеца. За него ще стане ясно малко по-късно, тъй като в момента на фокус е телефонът.

Колко дълга е гаранцията на продуктите на компанията?

На телефона е две години, а на компютъра и на лаптопа може да е от две до четири години. След втората година на всеки шест месеца, ако продуктът се носи в наш сервиз и се прави профилактика, гаранцията се увеличава с шест месеца. Така е до четвъртата година, но стандартната гаранция е от две години.

Можете ли да разкажете малко повече за производството на предлаганите продукти?

Естествено, няма как да произвеждаме тук частите за тях, защото нямаме заводи. Поръчваме ги по наш дизайн от Тайван, след което тук правим много голяма част от сглобяването на телефоните – платките, дисплеите и останалите части. Има доста аутсорсинг. Като екип не сме много хора и много голяма част от дейностите се правят и от други фирми – лога, кутии, неща, които се правят в България, а не идват от чужбина.

Появиха се много критики, че компанията само използва българското име, но всичко е произведено в Тайван. Как ще коментирате?

Трябва да се тръгне отнякъде. Ние имаме желанието да правим голяма част от нещата, просто нямаме заводи. Заводът, който е бил в Правец, вече е ликвидиран. За да се направи един завод, трябват милиони ресурси, които ние нямаме. Затова тръгваме от нещо готово, което взимаме на части, и тук се довършва.

Имате ли амбиция един ден да произвеждате в България?

Да, това е един от проектите ни – и софтуерно, и хардуерно производство. Все още това са само планове. Имаме планове и за лаборатория, която да тества, да прави иновации.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...