Сподели новината.

Лятото не струва, ако Митьо Очите не блесне с героична проява. Ако МВР не блокира поне веднъж всички входно-изходни точки около Слънчев бряг в негова чест, сезонът не е започнал. Ако не се събират гилзи и не се отмиват локви кръв след поредния джентълменски спор за „паркомясто“, не ми го хвалете.

Този път чак турският вътрешен министър беше вдигнат „на ура“ в 3 ч. след полунощ, за да осигури намирането на Митьо Очите. Издирваният се оказа открит в хотелската стая на общински съветник от БСП, а политическият скандал доста бързо изпревари екстрадицията.

В цялата навалица от възклицания, похвали и коменари в стил „ние ги пускаме, те ни ги връщат“ останаха няколко въпроса.

Ако рекетьорската групировка в Слънчев бряг е разследвана от началото на 2016 г. (по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев), как така Митьо Очите беше със статут на цивилен гражданин до преди седмица? Чак сега ли ГДБОП и прокуратурата намериха доказателства за смущаващия бизнес на Желязков като „менажер по търсенето на обекти за охрана“?

Реклама

Престрелката в ресторант „4You“ в Слънчев бряг от юни 2016 г. беше само епизод от десетилетната мутренска война за влияние. Наборът от методи за убеждаване на хотелиери, ресторантьори и търговци да плащат такса „Спокойствие“ са зле пазена публична тайна.

Това, което се виждаше с невъоръжено око от местните жители, туристите и журналистите, така и не влезе в полезрението на съда. Затова Димитър Желязков се е разхождал като свободен гражданин до Германия, Гърция и Турция – просто никой го е гонил.

А ако не те гонят, бягаш ли? По наличната досега информация – Митьо Очите е пресякал две държавни граници с антураж от 6 души с C-класи със софийски регистрации, в компанията на действащ общински съветник и бивш депутат. Групата се е настанила в луксозен хотел в центъра на Истанбул като екскурзианти в градска отпуска, докато Интерпол е качвал алармата в червения си бюлетин.

Ако на това му се казва „да излезеш на дюшеци по български“, то родната организирана престъпност води с няколко обиколки пред цялата италианска мафия по разкош и безгрижие.

Или по липса на всякакъв инстинкт за самосъхранение?

Дали късметът на МВР проработи за първи и последен път, или арестът на Очите не е бил чак толкова изненадващ за самия него, няма как да гадаем. Но фактът, че главният заподозрян по делото беше арестуван без съпротива, а набеденият за негов съучастник общинар от Несебър е неоткриваем вече четвърти ден, дава някои поводи за съмнение в ефективността на издирването „от днес за утре“.

Най-голямата мистерия на българските гласове си остава мотивацията на Бенчо Бенчев – другарят социалист с „Ролс-Ройс“-а (дай Боже всекиму!), зам.-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП. Между другото – работодател на Митьо Очите и негов спътник в пътешествието му към ареста.

Политическа кариера на Бенчев ефективно приключва след снимката му с белезници в Турция, но в задачата се пита – а как изобщо е започнала?

Как така безпартийният милионер, когото Вигенин нарече „отрицание на всичко, в което вярваме“, се оказа втори мандат представител на БСП в местната власт? На „джендърския“ принцип „Не питай, не казвай“?

Ако се обявяваш за „коректив спрямо неравенството и несъвършенствата на пазарната икономика“ и обещаваш да „освободиш икономиката от паяжините на организираната престъпност“, не си твърде убедителен, щом в продължение на години не забелязваш гредата в собственото си око.

Корнелия Нинова с право поиска оставката на общинаря, но след „А“ ще последва ли и „Б“? Ще назове ли поименно всички вътрешнопартийни мислители, които са я съветвали „да си трае и да не се намесва“?

Ще направи ли БСП пълно разследване кой е получавал дарения от Бенчев и ако финансовият му принос за партийната каса се окаже реален, ще бъдат ли върнати парите?

А дали този случай е инцидент или практика? Както отбеляза бившият депутат и зам.-министър от левицата Георги Кадиев (познавал Бенчев още от 2005 г.) – „Всички обичат суджук на аванта; взимат от едни и същи хора, понякога повече, понякога по-малко“.

Това мрачно (само)признание вероятно дава обяснения за произхода на „9-те живота“ на Димитър Желязков и неговите покровители. Затова не се изненадвайте, когато следващият сезон в Слънчев бряг започне с нова бомбастична циркова програма.