Сподели новината.

Опитните шофьори могат да разкажат на начинаещите много полезни неща за това как да се избегнат ненужни проблеми с колата. За съжаление в автошколите обикновено не ги споменават. Затова днес решихме да запълним тази празнина.

 

1. Внимавайте за предпазния колан

Поради факта, че някои водачи са небрежни към предпазния колан, той може да се повреди (например чрез затваряне на вратата). Също така се случва, че в същото време може да се повреди и боята. Затова трябва внимателно да се разкопчава и поставя предпазният колан.

 

2. Не забравяйте за дупките по пътищата

Много начинаещи шофьори не знаят, че „мигането“ на фаровете на насрещните автомобили в тъмното може да означава наличието на дупки или „легнал полицай“, а не че искат да ви покажат някакъв сигнал за нещо. Препоръчваме ви да не забравяте за това.

Школа за шофьори: Локва на пътя – как да не си потрошим автомобила?

3. Не оставяйте ключовете в салона

Никога не оставяйте ключовете си в салона на колата си, ако не искате колата ви да бъде открадната. Не оставяйте ключовете в кабината, дори ако има пътници. Нека това стане ваш навик.

 

4. Затваряйте вратата

Начинаещите шофьори не са много внимателни с вратите на колите си. Те ги оставят отворени за дълго време. Някои водачи обикновено се опират на тях, което е абсолютно неприемливо. Отнасяйте се внимателно към вратите.

 

5. Следете оборотите

Новите шофьори винаги трябва да наблюдават индикатора за оборотите на двигателя. В противен случай те могат да си помислят, че двигателят е угаснал, въпреки че това не е така, и да вземат съответните, в случая, ненужни мерки.

 

 

6. Бърз оглед на автомобила

Преди да седнете зад волана на колата, внимателно я прегледайте. В края на краищата, има случаи, когато водачът шофира автомобила с надраскан или повреден корпус и въобще не подозира за това. В резултат на това той не може точно да разбере кога и къде се е случило.

 

7. Мястото на резервоара за гориво

Начинаещите шофьори могат да забравят от коя страна на колата им е капачката на резервоара за горивото. Съответната стрелка на таблото ще им покаже.