Сподели новината.
Люлин е квартал, за който се измислят много шеги и от който тръгват лафове, които се помнят дълго време. Историите и легендите са доста колоритни, а от binar са събрали петте основни елемента, които превръщат квартала в легенда.
1. Природата. Свикнали сме да свързваме Люлин с бетон и сиви хоризонти, но истината е, че смятаният за най-големия парк в София – Западен парк – е разположен в непосредствена близост до квартала. Е, да, Западен парк не е от най-облагородените зелени площи в столицата, мястото е диво и е известно с вещерските си сборища (факт), но посред бял ден е идеално за разходка, колоездене, пикник и уединение.
2. Младото население. Интересен факт е, че Люлин е един от кварталите с най-младо население в София. Това не се потвърждава само от популярния конкурс за красота „Мис Люлин”, но най-вече от дванадесетте училища на територията му, допълнени от 11 обединени детски заведения и 4 целодневни детски градини. Изобщо – детски смях кънти между панелите. И това не бива да звучи зловещо. 3. Метрото. Да, не е нормално в 21 век да се радваш, че разполагаш с подземен градски транспорт, но някак си всички разкази за пределната откъснатост и периферност на Люлин увисват в нищото, щом до центъра стигаш за 10 минути. Има физически по-приближени места с ужасно зле уреден транспорт и пътуване по пет часа до НДК. Така че… А и метростанциите, които обслужват квартала са цели
3. Това си е половината метро в София… Кажи-речи… 10 смахнати неща, които сте правили поне веднъж в живота си 10 смахнати неща, които сте правили поне веднъж в живота си Всички си имаме онези малки странности, за които не искаме никой друг да знае. Нямате си представа обаче колко сме еднакви, когато прав… Прочети повече
4. Културата. Не знам дали Мария Илиева вече се е изнесла от Люлин, но дори сред по-малко известните има все пак известни и колоритни личности, които с право са се прославили отвъд пределите на квартала. Кой не е чувал за спортния гуру и рапър от гетото Alex P?!?! Добре, де, ако не си, можеш да го направиш тук. Римите в Люлин не свършват с рапа. Особено ако познаваш или си срещал Сашо Стиха. Едно момче, завършило историческия факултет в СУ, което винаги се появява с тефтерчета в ръка. Сашо обикаля из софийските централни барове, чете поезията си за огнени лъвове, октоподи и газове и разказва истории. Често те са свързани със Западен Парк, откъдето се прибира пеша през нощта, защото е смел.Ако го срещнеш, накарай го да ти разкаже за земетресението, което го заварило там. Или за срещата му с чичковци полицаи посред нощ, на които обяснил културно, че броди в мрака за вдъхновение и съвсем не е опасен.
5. Фолклорът. Най-налудничавите забрани по света Най-налудничавите забрани по света Във всяка държа има правила и забрани, които не са по вкуса на всички, но въпреки това трябва да се спазват. Едва ли сте си представяли… Прочети повече Безспорно, както още в началото на текста стана ясно, Люлин е едно от местата в космоса, за което хората са измисляли и продължават да измислят всякакви приказки, разкази, но най-вече вицове, смешки, закачки и шегички, които в крайна сметка са нещо хубаво и ценно. Най-малкото защото хуморът, всъщност, ни прави хора. Много квартали биха завидели на народното творчество, което се сипе ежеминутно връз името на многохилядния комплекс. А това, че си в комплекс, не значи, че трябва да си с комплекси, така че колкото повече – толкова повече и нека, нека има. Със сигурност достойнствата на ж.к. Люлин не се изчерпват с това. Корекции, предложения, допълвания и развитие на темата са добре дошли.

© Actualno.com