419 училища в грипна ваканция, днес стават повече

0
338
uchilishte
Сподели новината.

419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти в парламента по-рано днес.

„Най-много са в Пловдив и Стара Загора. В Пловдив са близо 140, в Стара Загора – 120. В другите области по няколко училища“, уточни просветният министър.

Промяна в наредбата за учебните срокове обмислят догодина от министерството, обяви още Вълчев. Причината е, че тази година междусрочната ваканция на учениците ще започне от вторник, което затруднява някои от работещите родители. Това обаче станало именно, защото според наредбата за учебните срокове те задължително са равни.

Догодина може двата учебни срока да не са задължително равни, за да не се налага почивният ден между тях да бъде в средата на седмицата, допълни още той.

„Имаме определен брой дни от една страна, които предполагат усвояването на учебния материал. От друга страна имаме голям брой почивни дни. Ако погледнете празниците съвпадат с работни и учебни дни, по-дълга е малко Коледната ваканция. Декември е по-къс откъм учебни дни“, заяви Вълчев.

--------------------------