Сподели новината.

От провал на туристическия сезон се оплакват хотелиери в Чернооморец, предаде Нова. Те изтъкват, че след данните на РЗИ-Бургас за завишена радиация много туристи са отменили резервацията си. Основният мотив бил именно наличието на радиация на плажа „Вромос“.

Припомняме, от РЗИ-Бургас бе оповестена информация, че радиационното ниво е 50 пъти над нормата, експерт от институцията обаче уверява, че завишението е едва 2-3 пъти.

„За последните няколко дни, откакто беше оповестена информацията по медиите, имам около 20 отменени резервации“, негодува един от хотелиерите.

Общите загуби на хотелиери, ресторантьори и търговци в морския град се прогнозират на 3 милиона лева за целия сезон.

 

От създадения инициативен комитет поискаха извинение от зам. директора на РЗИ – Бургас Виргиния Цанова. Тя оповести, че в залива има радиационен гама-фон 50 пъти над нормата. Георги Димитров и Яна Николова от комитета настояват за публично извинение.

„В неделя следобед събрахме подписка от 600 души с искане до кмета на града да се сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност“, информира Николова.

 

Д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас обясни, че на залива Вромос се правят ежегодно замервания и има табела, която е поставена там. „Радиацията не е 50 пъти над нормата. Радиационният гама-фон е завишен с около два до три пъти“, обясни д-р Паздеров.

Хотелиерите са разгневени и виждат саботаж в информацията за по-висока радиация. „През последните 28 години в Черноморец от 1 юли до 15 септември има радиация. Къде отива след 15 септември тази радиация? Това е големият ми въпрос към РЗИ-Бургас. . Кой има интерес то това? Вариантите са два – тук да няма сезон и туристите да отидат в Созопол или някой да иска да вземе залива и да го застрои“, категоричен е хотелиер.