сряда, април 17, 2024

200 000 автомобила у нас остават без гражданска отговорност

Date:

Сподели новината.

200 000 автомобила в България ще останат без задължителната застраховка “Гражданска отговорност” от този петък, 17 август.
Това става ясно от съобщение на интернет страницата на кипърското застрахователно дружество “Олимпик”.

Припомняме, лицензът на застрахователното дружество “Олимпик” беше отнет по-рано тази година.
Това стана окончателно миналия вторник, 7 август.

По данни на БНР автомобилите у нас, които ще останат без застраховка, са около 270 000.

 

Изненадата дойде, след като в началото на месец май тази година от компанията изпратиха становище до Комисията по финансов надзор, според което то ще продължи дейността по вече сключени договори.

Сега се оказва обаче, че задължителните застраховки “Гражданска отговорност” ще бъдат окончателно прекратени.

Шофьорите трябва бързо да сключват договор с друга компанията.

Положението на тези водачи ще бъде допълнително усложнено заради резкия скок на премиите по задължителната застраховка, станал в края на миналата седмица. Скокът на застраховките се наложи, след като Върховният касационен съд разшири значително кръга на лицата, които имат право на обезщетение при смърт при катастрофа. Това доведе до нови дела срещу застрахователните компании, които не се бяха подготвили за новия разход.

Прекратяването на всички полици става по силата на кипърското законодателство. Дружеството “Олимпик” има издаден лиценз там, а по силата на европейските закони то може да открие клон в България без нуждата да преминава нова процедура при местния регулатор.

“Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. ЗК Олимпик (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър”, става ясно от съобщение на Гаранционният фонд.

От него става ясно, че обезщетенията ще трябва да бъдат търсени от кипърския Застрахователен фонд.

Сагата започна на 10 май, когато КФН забрани на дружеството да сключва нови договори и я постави под специален надзор. Решението бе на база становище на кипърското Министерство на финансите, което откри, че компанията не може да гарантира капиталовите си възможности.

Застрахователната компания имаше един месец да използва втори одитор. От последното съобщение на КФН става ясно, че дружеството е упражнило правото си на обжалване, но постоянният секретар на Министерстовто на финансите на Кипър е потвърдил решението за отнемане на лиценза.

По информация на bTV почти 2 000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми от по 20 хиляди лева. А всяко искане за плащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър – “Мазаарс”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в Търговище

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в...

Важно за шофьорите: Променят скоростта на магистралите в България

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда...