2 млн. души плащат здравни осигуровки, а 1 млн. – не, но пак получават лечение

0
43
1471507319 lineyka bgnes
Сподели новината.

Реформа в здравната система е посоката, в която трябва да се работи. До този извод стигнаха както политици, така и представителите на съсловните организации и касата по време на Третата национална конференция “Заедно за повече здраве”, организирана от Aсоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Каквито и реформи да се правят, без кадри те не могат да се приложат, а тук сме изправени пред бездна, каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Според него липсата на кадри е голям проблем в здравеопазването. Маджаров даде пример с малките населени места, като посочи, че има град, в който от 16-17 специалисти няма никой под 50 г., а 14 са над 65 г. Кризата при медицинските сестри е още по-тежка, тъй като работещите в болници са над 55-60-годишна възраст.

Пандемията е забавила диагностиката на около 330 000 българи с хронични заболявания, установило социологическо проучване. Анкетираните изтъкват като основни проблеми в здравната система липсата на кадри и средства и лоша материално-техническа база.

Неравномерното доплащане на здравни осигуровки пък е големият проблем за министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

“Здравни осигуровки плащат 2 млн. души, а друг 1 млн. – не, но за тях също се осигурява лечение”, заяви министърът. “Има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, други нищо. Товарят се едни, други въобще не плащат”, добави той. По думите му, ако не върне модела, в който медицинска помощ получава само този, който плаща здравни осигуровки, то здравноосигурителният модел ще е единствено на хартия.

Кацаров посъветва бъдещите народни представители да оставят COVID-19 настрана и да се съсредоточат върху проблемите в здравната система. Те трябва да променят модела, в противен случай починалите ще са най-много, а продължителността на живота – най-кратка./ „24 часа“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here