понеделник, октомври 21, 2024

1400 лева за килограм мед, цветът му ще ви изуми

Date:

Сподели новината.

Животът може да бъде сладък, още по-сладък и и адски сладък. Особено ако това удоволствие ни струва близо 1400 лв. Уникален зелен мед, който беше открит в село с население от 89 души в област Ардануч в Артвин, Североизточна Турция. Той се продава за 20 хиляди лири (1355 лв.) за килограм.

Започна работа за регистрирането на собствена марка за зеления мед, открит в платото Аксу на надморска височина от 2800 метра в село Зекеря, съобщи турската агенция Ихляс Хабер (ИХА).

 

За меда, който е зелен на цвят, за разлика от известния мед в жълти и кафяви тонове, бе сформиран научен комитет с членове от Техническият университет Карадениз и губернаторството на Артвин, областния управител.

Предвижда се брандирането на зелен мед след проучвания за ефектите му върху човешкото здраве и причините цветът му да е зелен.

89 души

Жителите на село Зекеря, което има 25 домакинства и население от 89 души, продължават да се препитават от животновъдство и пчеларство. Зеленият мед е любим на хората в селото, което в близост до границата с Грузия. Засиленият интерес към необичайния мед радва жителите на селото.

25-годишният пчелар Ахмет Пехливан заяви, че с откриването му интересът към зеления мед от различни провинции в Турция внезапно се е увеличил, като в момента те определят цена на килограм зелен мед между 15 и 20 хиляди лири, което е до 1355 лв. за килограм.

Пехливан заявяви, че в селото има зелен мед от столетия, но процесът на популяризирането му е започнал след като той го е изпратил на проф. д-р Севги Колайлъ, от Факултет по природни науки, катедра по химия, в Техническия университет Карадениз.

Анализ

„Медът привлече интереса на моята учителка Севги и след това тя направи научен анализ. Получените резултати бяха много добри и ние започнахме да работим с Губернаторство на Артвин, Областното Губернаторство и Ръководството на селото, за да брандираме и популяризираме този уникален продукт. Ще създадем и патентоваме собствена марка за нашето село Зекеря, тъй като според нашите проучвания зеленият мед се предлага само в района на Артвин в Турция.

За сега е известно, че има две специфични растения, растящи само по тези географски ширини, в нашия район, на които се дължи зеления цвят на меда. Той се открива единствено в по-високите части на региона. Обяче не във всеки кошер се открива зеления мед. Ние го намираме и го отделяме внимателно. Тази година добивът е нисък заради сушата и влошените климатични условия. “Поради тази причина цената на меда се увеличи”, посочва пчеларят.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кошмар с автомобил на АМ Тракия

Тежка катастрофа е станала на АМ "Тракия". Инцидентът е възникнал...

Извергът, бил като куче красивата Ивана от Кресна, с първи думи след 15-минутното зверство

21-годишният мъж, отвлякъл и пребил Ивана в Кресна, проговори...

Трагедия край Разлог, млада жена се самоуби

Млада жена се самоуби тази сутрин със скок от...

Първият български IT милиардер срази Лондонското сити, ето какво му позволиха на Острова

Американската платформа за борсова търговия "Робинхуд", съоснована от българина...