Сподели новината.

Стара Загора е един наистина прекрасен град, който столичани най-често просто подминават на път към морските курорти. Той се намира само на няколко километра северно от магистрала „Тракия“, а в него живеят около 150 000 души по данни на Грао от 2017 година. Неслучайно, че през 2017 г. градът бе обявен за най-добрият за живеене град в България в ежегодната класация на Дарик радио – призът бе напълно заслужен.

Ето 10 причини, поради които да се преместите да живеете в Стара Загора.

1. Ще живеете в един от най-древните български градове

Когато преди близо 2000 години Стара Загора е бил част от римската провинция Тракия, градът е носил името Берое. През 106 г. след Хр., император Траян дава право на самоуправление на града и го прекръства на Августа Траяна. Той се превръща във втория най-голям културен и икономически център в Тракия след Филипопол (днешен Пловдив).

Днес античният форум на Августа Траяна се намира в същинския център на града, непосредствено до Съдебната палата. Сцената на античния форум в Стара Загора се използва и днес, най-често за театрални и оперни изяви.

Любопитен факт е, че в различни исторически епохи градът е имал 7 имена – Берое (по време на траките), Августа Траяна (дадено от римския император Траян), Боруй, Иринополис (дадено от императрица Ирина), Верея (по време на двувековното владичеството на Византия, между двете български царства), Ески Зара (по време на османското владичество), Железник (в първите години на Възраждането) и Стара Загора (от 1870 г. до днес).

2. Ще станете „заралия“ и ще чувате по-мека реч

Когато жителите на София и на повечето градове в страната назовават човек от Стара Загора, те най-често употребяват термина „старозагорец“. Но помежду си старозагорците най-често се наричат „заралии“.
Заралии говорят много меко, но в същото време и много граматически вярно. Да чуваш родния си език с доста по-мек акцент е наистина пленително и приятно, особено когато неговата книжновна форма става все по-твърда с времето.

3. Ще живеете в един от най-зелените градове в България

В града има няколко отлично поддържани и доста големи паркове, като и площта им, и красотата им са толкова впечатляващи, че живеещите в много други по-големи градове в страната може само да завиждат на заралии.

Най-големият парк в Стара Загора е Аязмото. Той е открит през 1895 г., като е първият градски парк от европейски тип в България. Но в никакъв случай не си представяйте Борисовата градина или Южния парк в София, когато става дума за Аязмото. Мястото е наистина уникално. Паркът много повече наподобява горските пейзажи край първите пътеки на Витоша откъм Княжево, отколкото големите столични паркове.
Местността Аязмото е превърната в парк от митрополит Методий Кусев в края на 19-ти век. Преди това на мястото се е издигал гол и скалист хълм. В границите на Аязмото са разположени още зоологическата градина на Стара Загора и ботаническата градина.

Паркът „Бедечка“

Другите много приятни за разходка паркове в града са „5-и октомври“ (или „Градската градина“, както го наричат местните) и „Бедечка“. В парка „Бедечка“ има над 2500 дървета. Съвсем наскоро 85 процента от участвалите в местен референдум гласуваха мястото да остане със статут на парк.

4. Красотата на езерото „Загорка“

В парка „Бедечка“ е разположено голямото изкуствено езеро „Загорка“, което пък е създадено в непосредствена близост до едноименната пивоварна. В езерото плуват големи шарани и патици, като риболовът е напълно забранен. Има и няколко „златни рибки“, които всъщност представляват японска порода шарани с оранжев цвят. За патиците пък са специално построени плаващи къщички. Може да наемете и водно колело, с което да се разходите по езерото.

5. Ще живеете в „българския Ню Йорк“

Между Стара Загора и Ню Йорк има една основна прилика – всички улици са напълно прави, като по тях няма никакви завои. Причината за това е, че градът е бил изцяло опожарен през 1877 г. – по време на събитията, известни като Старозагорското клане. Избито е цялото население, а оцелелите са продадени като роби. След Освобождението градът започва да се възстановява, изготвен е изцяло нов градски план с прави улици, като Стара Загора е построена наново.

6. Градът е пълен с музеи и театри

Културните събития в София изобщо няма да ви липсват, тъй като в Стара Загора също културният живот кипи. Освен античния форум и късноантичната подова мозайка, в Стара Загора може да видите и най-голямото праисторическо поселение в България, което се нарича Берекетската селищна могила. Там е разположен музеят „Неолитни жилища“ с най-запазените неолитни жилища в Европа, като в тях има изключително добре съхранен инвентар от онази епоха.

Тук са къщата-музей на Гео Милев, Регионалният исторически музей, астрономическата обсерватория, филиала на Националния селскостопански музей, а бившата Ески джамия е единственият в страната музей на религиите.

7. Ще живеете в града на „Загорка“

Пивоварната в Стара Загора е основана още през 1902 г. от завършилия „Медицина“ в Прага д-р Константин Кожухаров. Между двете световни войни „Старозагорското пиво“ е на трето място по продажби в страната след „Шуменското“ и „Прошековото“. В този период околностите около пивоварната става любимо място за разходка на заралии. В топлите уикенди и по празниците хората посещават тамошните „бюфети“ за бира и се наслаждават на старозагорското пиво, което е традиция и до днес.

8. В Стара Загора има повече молове на глава от населението, отколкото в София

Ако обичате да прекарвате по-хладните уикенди в мола – да пазарувате, да гледате кино или да похапнете с приятели – то този навик изобщо няма да ви липсва в Стара Загора. Макар и населението на града да е само 150 000 души, в него има цели два големи мола.

9. Ще плащате по-ниски сметки за парно

За разлика от София, където климатът е умереноконтинентален към планински (което прави зимните месеци, първите пролетните и последните есенни доста студени), в Стара Загора той е умореноконтинентален към средиземноморски. Средната годишна температура в Стара Загора е с 2,3 градуса повече, отколкото тази в София. През зимата времето е по-меко и по-топло и отколкото другите тракийски градове. В Стара Загора естествено виреят някои субтропични растения като райска ябълка, кипарис, бадем и други. Наблизо са и курортите с минерални извори, най-популярен е Старозагорските бани.

10. Стара Загора е най-богатият град в България след София

Макар и населението на града да е едва 150 000 души, той е вторият най-богат град в страната. На глава от населението се падат по 13 555 лева от брутния вътрешен продукт на страната. Това на практика е два пъти по-малко, отколкото в София – 26 690 лева. Но освен София със сигурност няма друг по-богат град в България. Стара Загора е и на второ място по най-висока средна работна заплата след София, като средното месечно възнаграждение в града е около 1000 лева.

С две думи – ако не искате да живеете в пренаселената столица, без съмнение Стара Загора е вашият град и от икономическа гледна точка.