Сподели новината.

София е изключително красив и интересен град. В последните години начинът на пътуване на хората по света се промени много и те започнаха да искат да опознаят нечувани и не толкова популярни места в по-малките държави.

Българската столица се превърна в предпочитано място за посещение от туристи от цял свят, не само заради ниските си цени, но и заради атракциите, нощният живот, ресторантите, забележителностите и богатата история. Economic.bg подбра някои от задължителните места, които трябва да посетите при посещение в София. Вижте ги:

10. Паркът Врана

Паркът Врана е създаден през XX век и се намира на 11 км от центъра на София. Той е бил предназначен като извънградска резиденция за царското семейство.

В него можете да видите 821 дървесни, храстови и тревисти вида – цветни поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки, както и красивия дворец.

9. Църквата „Свети Георги“ (Ротонда)

Църквата „Свети Георги“ се намира във вътрешния двор между сградите на хотел Балкан и Президентството. Тя е известна като най-старата запазена сграда в града, построена в късната античност в архитектурна форма на ротонда.

8. Музеят на социалистическото изкуство

В музея са изложени 77 произведения на монументалната скулптура, предимно статуи и бюстове на известни български и съветски комунисти. Музейният комплекс се състои от парк, изложбена зала и видеозала.

7. Българският Лувър

Националната галерия „Квадрат 500“, по-известна като Българският Лувър, се намира в центъра на София и в нея са изложени над 42 хил. творби, предимно на български автори. В галерията има около 2000 експоната, разположени в 28 зали на 4 етажа.

6. Музей за историята на София

Той се помещава в сградата на бившата Централна минерална баня в София. През Втората световна война сградата е разрушена, но въпреки това в продължение на десетилетия там се организират изложби. Музеят разполага с над 120 хил. движими културни ценности.

5. Гробницата на Александър I Батенберг

Мавзолеят е построен през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Херман Майер. Княз Александър I Батенберг е погребан вътре през 1898 г. Гробницата се намира на бул. „Васил Левски“ в София.

4. Паметникът на Самуил

Паметникът на Самуил се намира в близост до храм-паметника „Александър Невски“. Статуята е с височина 4 метра. При откриването й през юни 2015 г. имаше големи спорове заради светещите очи на Самуил, които светят при специално осветление.

3. Килията на Левски

Според редица историци известният български патриот и революционер Васил Левски е държан в тази килия преди обесването си. Тя се намира до Националния военен клуб.

2. Останките от крепостта Сердика

Останките от античната крепост Сердика са експонирани в подлеза между Президентството и сградата на Министерски съвет в София. Град Сердика е основан през II хил. пр. Хр. от тракийското племе серди. Сердика е бил любимият град на император Константин Велики.

1. Храм-паметник „Свети Александър Невски“

„Свети Александър Невски“ е катедрален храм на българския патриарх. Той е построен в памет на Александър Невски и победата му над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро в знак на благодарност на българите към Русия. Храмът представлява внушителна петкорабно кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с ясно изразен централен купол, множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове. Църквата е сред 100-те национални туристически обекти на България.

Economic.bg