събота, май 4, 2024

Язовир Камчия спасява Бургас

Date:

Сподели новината.

Язовир Камчия е гарант, че при едно по-дълго засушаване няма да се стигне до режим на водата. Язовирът е трети по обем в страната и захранма почти цялото Червоморие, включително големите областни центрове Бургас и Варна. Неговата завирената площ е 9,601 кв.км. Водния обем на язовира е 233,55 млн. куб.м. и се формира от реките: р. Луда Камчия, р. Котленска, р. Глогова, р. Нейковска, р. Ичеренска, р. Медвенска и р. Садовска и е с водосборна площ 1612 кв.км.  Характеризира се с ниско съдържание на нитрати, повишени количества желязо и манган. В последните години благодарение на водата от Камчия се захранва и огромният туристически комплекс Слънчев бряг. През лятото консумацията на вода в региона достига критични нива, като само курорта се настаняват над 400 хиляди туристи. На този етап запасите на язовира са достатъчни и покриват изцяло нуждите на региона, но при едно по-дълго засушаване може да се стигне и до сериозни проблеми. “Като цяло Бургаска област е бедна на водни ресурси и това не е проблем от вчера. Язовир Камчия е проектиран и създаден точно са цел да усвои максимално водата в района и да събере додстатъчно по обем потенциал, който да бъде използван за снабдяваен. Без него водоподаването в цялата Бургаска, а и Варненска област става много проблемно.”- коментира Пейчо Стоев, който е бивш служител във ВиК-Бургас, сега пенсионер. Той твърди, че при три последователни сушави години обаче ще се създадат много големи проблеми. В последните пет години има много валежи, като редовна язовирите в областна в края на април преливат. Това създава комфорт при водоснабдяването. През юли и август обаче има пиково потребление на вода и тогава нивото на Камчия спада значително. Ако преди това е имало период на засушаване, може да се стигне дори и до режим на водата. На този етап обаче това все още е в сферата на теоририите. Без този язовир обаче, областта реално е обречена. Преди няколко седмици говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров увери, че обемите на язовира през това лято са добри и няма причина за притеснения. “Дори и да не вали въобще дъжд, има вода за две години напред. През пролетта язовирът преливаше почти месец и дори и след летните потребления отново има сериозни резерви.”- коментира Гюров.

Един поглед като цяло на водните ресурси в региона обаче ни показва не особено оптимистична картин Като цяло водните ресурси в Бургаска област са ограничени, защото повечето реки са къси и се вливат директно в Черно море. С по-голямо стопанско и битово значение са водите на реките  Луда Камчия и Ахелой, на които са построени съответно язовирите , ”Камчия” и “Ахелой”. Техните води се използват за напояване и за битови нужди. В региона са изградени и редица други п-малки язовири с цел регулирането на оттока на маловодните реки и осигуряването на населението и стопанството с вода. Такива са язовирите “Мандра”, ”Ясна поляна” , както и над 30 микроязори. От по-съществено значение е язовир Ясна поляна, който е много важен източник на вода за Южното Черноморие и част от селата в Странджа.Без този язовир градчета като Приморско, Царево, Ахтопол и Китен, които са важни туристически центрова, ще останат реално без вода. Язовирът намира   край село Ясна поляна. Изграден е по поречието на река Дяволска. Има водохващане и от река Зелениковска.
Чрез стоманен водопровод водата се довежда от язовира гравитачно до 2-стъпална пречиствателна станция с проектен капацитет 2500 л/сек. Пречистената вода се изпомпва в изравнителен водоем и от разпределителна шахта се разделя на 2 водопровода: северен магистрален – за нуждите на потребителите до Бургас и Созопол, и южен – за потребителите до Синеморец. Чрез помпена станция от Ново Паничарево се препраща вода за селата Крушевец и Зидарово.
В същото време голяма част от селата в Странджа се захранват от собствени водоизточници и каптажи. Планината е много бедна на водни ресурси и често се налага сондите да се бият по 50-60 метра преди да се стигне до водата. По последни данни се планира по европейска програма да бъдат направени 17 нови чешми по пътеките и пътищата в Странджа. В проектът участват няколко общини. По този начин ще се усвои допълнителен ресурс от сушавата планина. В същото време реки по техните долни течения като  Ропотамо, Велека и Резовска се използват като туристически дестинации, а не за напояване, въпреки, че те предлагат достатъчен капацитет на вода, особено през пролетния сезон.
Водните ресурси на региона са представени още и допълнени  и от крайбрежните езера Бургаско, Атанасовско, Поморийско, които се използват за риболов, добив на морска сол и за промишлени цели. на този етап не са правени опити, нито пък е прилагана техният ресурс да бъде каптиран и реализиран за питейни нужди.

На територията на региона има и множество минерални извори. В по-голямата си част те се използват за балнеолечение. С по-голям дебит са изворите в Житарово и Банево, както и в водата в Поморие. Те са познати още от времената на Римската империя, като специално водата край Ветрен е използвана много активно за лечение на костни и ставни заболявания.

Основен воден ресурс на региона е водата на Черно море, която служи като рекреативен ресурс, източник на риба и морска сол, транспортно трасе и друг тип логистика. Тя обаче не може да бъде използвата за питейни нужди, освен ако не бъдат закупени скъпи технологии от Саудитска Арабия, което на този етап е в сферата на фантастиката.
Така основният източник за питейна вода остава язовир Камчия. Населените места са силно зависими от този обект, който е и от национално значение. Това поставя и въпросът за алтернативно водоснабдяване, който обаче не е бил дискутиран сериозно, нито от местите, нито от централните институции.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....