събота, май 18, 2024

Ще се допусне ли световен „шоколадов акпокалипис”?

Date:

Сподели новината.

Водещите световни прозводители на шоколад, вкл. такива като Mondelez International, имат намерение да вложат 1 милиард долара за разширяване на  световния добив от какао. И по този начин да се задоволи рекордно високото търсене на шоколад в глобален мащаб, пише The Wall Street Journal.

В последните няколко години производството на какао на зърна непрекъснато намалява, заради което цената тази суровина на световните пазари и подскочила с 40 процента след 2012 година.

Миналата година cвeтът е изял 70 хил. т повече какао, отколкото cа произведени, до 2020 тази разлика може да нарасне до 1 млн. т

Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните рекордните  7,1 млн. тона. А търсенето в Азия, където този продукт вече не  е стока на разкоша, потреблението е скочило за миналата година с 5,9%, свидетелстват данни на Euromonitor International.

По оценка на Международната организация за какаото, реколтата през миналата година се е понижила с 3,9% – до 4,2 млн. тона. В Гана, заемаща второ място в световните доставки на какаовите зърна, производството се срина с 18 на сто. А световният лидер в сектора  – Кот д’Ивоар  успя да увеличи  производството едва с  2,8%. На тези две държави се пада 60 на сто от световните доставки на какао на зърна.

Задава се поскъпване заради скок в цената на какаото

Както пише изданието, “шоколадов  апокалипсис” засега не  заплашва света, но е добре да се вземат мерки навреме. Защото засаждането на нови какаови растения ще доведе до ръст на добива чак след 2-4 години.

И по-рано големите производители на шоколад прилагаха различни програми за подкрепа на фермерите, отглеждащи какаови насаждения. Така например от 2011 до 2013 г. Hershey Co. и Световният какаов фонд подпомагаха фермерите в Гана с климатична и пазарна информация.

И в момента специалисти от Mondelez консултират производителите в Гана за оптималните методи на отглеждане на тази култура.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...